Bill a Hillary Clintonovi

Bill a Hillary Clintonovi Zdroj: Profimedia

Nadace Clintonových si bere peníze i od charit, modelka Petra Němcová jí dala 500 tisíc dolarů

Rodina Clintonových se o sebe umí dobře postarat. Jejich nadace si dokonce bere peníze i od organizací, které mají za získané prostředky pomáhat potřebným. Stalo se tak i v případě charity české modelky Petry Němcové. Poukázal na to americký deník Politico.

Článek zpochybnil postupy, jakými Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation získává peníze. Přitom Hillary Clintonová, která usiluje o demokratickou nominaci pro prezidentské volby, jež se uskuteční v roce 2016, všude tvrdí, jak čistým způsobem shání peníze.

Nadace Clintonových si například bere peníze za účast a projevy svých rodinných příslušníků také od humanitárních a charitativních organizací, které pomáhají potřebným a žijí z darů a příspěvků mnoha lidí a firem. Celkem tak od roku 2001 podle Politica získala téměř 12 milionů dolarů.

Například exprezident Bill Clinton souhlasil, že promluví v roce 2014 na akci ve prospěch charity Happy Hearts Fund, která staví školy v místech po přírodních katastrofách a kterou založila česká supermodelka Petra Němcová. Clinton ale nejdříve několikrát účast odmítl a přišel až poté, co charita Němcové zaplatila jeho nadaci 500 tisíc dolarů.

Stejně prý Clinton, jeho manželka a dcera postupují i v jiných případech.

Podle amerických médií je podobný postup pochybný, protože jsou tak odebírány peníze, které mají být použity pro potřebné lidi. Nadace Clintonových ale tvrdí, že peníze jen dál přerozděluje na různé projekty.