Muhammad Mursí

Muhammad Mursí Zdroj: Profimedia.cz

Egyptský soud udělil Mursímu trest smrti a 25 let vězení

Egyptský soud dnes potvrdil trest smrti pro bývalého prezidenta Muhammada Mursího za organizaci útěku z vězení v roce 2011. Krátce předtím soud exprezidentovi uložil 25 let za spiknutí s palestinským hnutím Hamas a libanonským Hizballáhem. Původně soud již v květnu v obou kauzách vynesl jeden úhrnný trest smrti. Proti verdiktům se lze odvolat.

V případu hromadného útěku z vězení bylo k hrdelnímu trestu celkem odsouzeno více než 80 lidí. Kromě Mursího i vlivný sunnitský duchovní šajch Júsuf Karadáví.

K 25 letům vězení byl ve stejném případu odsouzen i vůdce zakázaného islamistického hnutí Muhammad Badí. Podle deníku Al-Ahrám je trest 25 let vězení považován za doživotí. Doživotní tresty dostalo celkem 17 osob, dalších 16 lidí bylo odsouzeno k trestu smrti.

Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí.