Dálnice D8 mát být příští rok dokončena. Silnici dlouhou 92 kilometrů staví stát 30 let!

Dálnice D8 mát být příští rok dokončena. Silnici dlouhou 92 kilometrů staví stát 30 let! Zdroj: Profimedia.cz

Dálnice D8 mát být příští rok dokončena. Silnici dlouhou 92 kilometrů staví stát 30 let!

Nekonečné martýrium stavby dálnice D8 snad příští rok skončí. Alespoň to včera na Litoměřicku slíbil premiér Bohuslav Sobotka. Silnice, která má být dlouhá jen něco přes 92 kilometrů a má spojit Prahu a německé Sasko, přitom stát staví už 30 let. Je to tedy neskutečná ostuda.


Sobotka slíbil dokončení po návštěvě místa, kde se na rozestavěnou dálnici na Litoměřicku před dvěma lety sesunul svah. "Chceme, aby D8 byla v celé trase zprovozněna do konce příštího roku, takto bude vláda postupovat," řekl ale premiér.

Jenže svah je nestabilní nejen v místě sesuvu, problémové jsou podle měření další čtyři kilometry dálnice. „Je vidět, že mimo stavbu a zábory jsou vidět plošné sesuvy. My máme strach, aby nešlo opět k nějakému hloubkovému sesuvu," řekl včera ČTK generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa. Podle něj se jedná o úsek od mostu Dobkovičky po portál tunelu Prackovice.

Podle ministra dopravy Daniela Ťoka přispívá k nestabilitě i provoz lomu Dobkovičky. Ministerstvo by proto po dohodě s báňským úřadem a Ústeckým krajem zde chtělo utlumit těžbu.

Na nevhodně vybranou trasu dálnice, která jako jediná v zemi vede přes Chráněnou krajinnou oblast, konkrétně přes České středohoří, dlouhodobě upozorňují ekologové. Už v roce 2005 pak varovali geologové na riziko půdních sesuvů.