Při fotbale Chorvatsko – Itálie byl na hřišti velký hákový kříž

Při fotbale Chorvatsko – Itálie byl na hřišti velký hákový kříž Zdroj: Sky Sport 5

Při fotbale Chorvatsko – Itálie byl na hřišti velký hákový kříž
Při fotbale Chorvatsko – Itálie byl na hřišti velký hákový kříž
2
Fotogalerie

Sportovní ostuda roku: Při fotbale Chorvatsko – Itálie byl na hřišti velký hákový kříž

Páteční fotbalový zápas kvalifikace na mistrovství Evropy skupiny H mezi Chorvatskem a Itálií se hrál na zavřeném stadionu kvůli řádění chorvatských fanoušků při březnovém kvalifikačním duelu s Norskem. Jenže včerejší zápas provázel ještě větší skandál. V televizi byl vidět na hřišti velký hákový kříž. Zda byl do trávníků vystříhán či namalován, je předmětem vyšetřování.


Chorvatsko bude s největší pravděpodobností za podobnou věc velmi tvrdě potrestané.

V průběhu poločasu se pořadatelé pokusili hákový kříž, který používali jako svůj znak němečtí nacisté, odstranit, ale úplně se to nepodařilo.

Tiskový mluvčí Chorvatský fotbalový svaz Tomislav Pacak ke skandálu pak médiím řekl: „Omlouváme se všem fanouškům za to, co viděli při zápase v televizi.“ Symbol svastiky prý někdo „umístnil“ na hřiště 24 až 48 hodin před zápasem. „Je to sabotáž a těžký zločin. Je to ostuda pro celé Chorvatsko,“ dodal Pacak.

Část radikálních chorvatských fanoušků se tradičně hlásí k fašistickému chorvatskému ustašovskému státu z druhé světové války a na stadionech poměrně často hajlují a tropí výtržnosti. Už při přátelském utkání s Itálií v Livornu v roce 2006 asi 200 chorvatských fanoušků vytvořilo v hledišti hákový kříž z lidských těl.