Finance

Finance Zdroj: Profimedia.cz

Finanční murdcové předpovídají kolaps na 13. září kolem čtvrté odpoledne

Světový bankovní kolaps, který na letošek předvídají finanční mudrcové, se spustí 13. září okolo čtvrté odpoledne.

Nebude to mít nic společného s pověrčivostí čísla 13, nýbrž s mystickou mocí dne 29. měsíce Elul. Ten je posledním dnem židovského kalendáře, v němž se každého sedmého roku něco účtuje, vrací, ruší a hroutí. Biblicky se to jmenuje šmita a znamená to kromě zhroucení taky vznik něčeho nového.

Každého jubilejního (sedm­krát sedmého) se to pak děje ve velkém. Může to být blahodárné, chováme-li se při tom bohulibě, ale katastrofální, chováme-li se neznabožsky arogantně. Věděl to prorok Jeremiáš, když předpovídal zhroucení Izraele v roce 586 př. n. l., a pro letošní rok to podle jeho proroctví propočítal americký kazatel Jonathan Cahn, který televizní diváky vyzývá k návratu k Bohu se zápalem hodným Jana Křtitele.

Amerika (říká Cahn) byla sto let Bohem nejpožehnanějším národem dějin díky oddané zbožnosti svých zakladatelů a jejich pokračovatelů a morální a duchovní síle celého národa.

Ta se však v posledních desetiletích proměnila v aroganci, pýchu a zbožňování materiálna, za něž bude letos souzena, protože nevzala na vědomí sedmiletá varování: Kolaps bank 2008 (29. Elul), newyorských Dvojčat 2001 (29. Elul), burz 1994, 1987 a 1980, ropného systému 1973 po arabsko-izraelské válce (všechny v září okolo 29. Elulu). Sedmiletými cykly se Cahn vrací až do začátku minulého století a vycházejí mu známá data válek, revolucí, invazí, pádu říší starých a nástupu nových.

Letošní Elul je prý jubilejní. Součet dosavadních varování. Rozhlédneme-li se po dnešním světě, nepotřebujeme nadměrnou fantazii, jak by to jubilejní účtování mohlo vypadat. S Amerikou se ve všem veze celá civilizace. Kromě nás, muzikantů. Ti se potápějí poslední.

Text byl původně publikován v tištěném Reflexu č.23/2015.