Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Výzva pro české firmy - Afrika odstraňuje obchodní bariéry. Vzniká největší zóna volného obchodu

V egyptském letovisku Šarm aš Šajch uzavřeli představitelé 26 afrických států dohodu o volném obchodu. Ta zahrnuje 625 milionů lidí a bude tak rozlohou a počtem obyvatel patřit k největším na světě.

Hlavy států 26 afrických zemí podepsaly v Egyptě  dohodu o volném obchodu, která bude zahrnovat polovinu kontinentu od Káhiry po Kapské město. Píše o tom německá agentura Deutsche Welle.

Dohoda vstoupí v platnost v roce 2017 a bude zahrnovat přes polovinu afrického hrubého domácího produktu. Celkový objem HDP začleněných zemí bude činit více než bilion dolarů a zóna zahrnuje i ekonomiky s velkým potenciálem růstu jako jsou Etiopie, Mozambik a Keňa. Kromě odstranění cel ve vzájemném obchodu bude oblast tvořit i celní unii, takže všechny země budou mít i stejný celní sazebník vůči svému okolí.

Dohodu budou muset ještě ratifikovat parlementy zúčastněných zemí. Dohoda ale nezahrnuje nejlidnatější africkou zemi – Nigérii. Spojuje ale některé dosavadní obchodní bloky.

Generální tajemník jednoho z nich, Společného trhu východní a jižní Afriky (COMESA), Sindiso Ngwenya ze Zimbabwe k tomu uvedl: „Uvědomili jsme si, že jeden obchodní režim je lepší a levnější než několik různých obchodních režimů. Věříme, že uzavření dohody vysílá silný signál, že Afrika vytváří příznivé prostředí pro obchod a investice.“