Manželé

Manželé Zdroj: profimedia.cz

Dlouhá manželství začínají být ve světě i v Česku výjimečná. Polovina soužití končí rozvodem

Víte co mají kanadská Ottawa, francouzská Paříž a mnoho českých a moravských měst společného? Jak dlouho trvá průměrné manželství a jak často se lidé rozvádějí. Ovšem celosvětových trendem je bohužel to, že dlouholetá manželství už nejsou žádným pravidlem, spíše se ocitají v menšině. Ostatně ve vyspělých zemích se rozvede až polovina všech manželství a také u nás se rozvodovost podle Českého statistického úřadu pohybuje od roku 2001 mezi 45 až 50 procenty.

Podle analytického článku na webu hopesandfears.com trvá například manželství v Římě v průměru 18 let a rozvodovost Itálie je jen na 31 procentech. Ovšem na Apeninském poloostrově žije mnoho lidí odděleně a nerozvedou se ani po rozchodu. Ovšem v posledních 15 letech raketově přibývá rozvodů – počet vzrostl za tuto dobu až o 100 procent. Takže Italové brzy mohou „dohonit“ další vyspělé státy.

V Ottawě či Paříži je průměrná délka manželství 13,8 a 13 let. Rozvodovost Kanady a Francie pak 48 a 55 procent. To jsou podobná čísla jako u nás. V roce 2013 se v České republice rozvedlo necelých 48 procent manželství a průměrná délka trvání manželství při rozvodu vzrostla mezi lety 2003 a 2013 na rovných 13 let.

Zajímavá čísla pak vykazuje New York a australské Sydney. Jsou opět podobná. Délka manželství kolem 12 let a rozvodovost v USA je 41 procent a v Austrálii 43 procent. Tedy nižší než v Česku.

Naprosto katastrofální čísla vykazuje v případě manželství metropole Kataru, Dohá. Rozvodovost je tam sice 38 procent, ale délka manželství je extrémně krátká, jen 5,5 roku. Odborníci to přičítají tomu, že sňatky jsou v této bohaté arabské zemi stále domlouvané rodiči a rodinami, ale mladí lidé si už často chtějí žít podle svého. Takže se někdy i proti své vůli vezmou, ale pak se poměrně rychle rozejdou.