Facebook

Facebook Zdroj: Profimedia.cz

Tajná psychologie Facebooku aneb proč jsme pořád přicuclí

Mnoho z nás je na Facebooku skutečně závislých – máme ho i ve svém mobilu a jsme tak kromě spánku v podstatě neustále na této sociální síti. Není to náhoda. Facebook je totiž nastaven a vytvořen tak, aby nás zaujal a vlastně – ze svých rukou nepustil. Tento článek z webu businessinsider.com objasňuje několik psychologických principů, kterých FB využívá. Podívejme se na některé z nich.

Proč milujeme Facebook

Jakýkoliv lajk, který dostaneme, nám sepne spínač v mozku v oblasti nazvané nucleus accumbens, která nás odměnuje za pozitivní věci. Čím více Facebook používáme, tím víc si na tento proces zvykáme a odměna je tím pádem ještě větší. Tato oblast zpracovává převážně odměňující pocity v případě jídla, sexu, peněz a společenské akceptace.

Proč dáváme a dostáváme lajky

Dát někomu lajk je jednoduchý způsob jak vyjádřit svojí podporu, podobně jako je tomu když kývneme hlavou nebo souhlasíme. Lajkujeme také věci, se kterými máme v reálném životě spojitost. Podle našich lajků lze podle odborníků velice přesně vydedukovat naši sexuální orientaci, pohlaví, politické preference i rasu.

Proč píšeme statusy

Statusy nás spojují s našimi přáteli. Podle několik studií updatování statusů snižuje náš pocit osamělosti a to i v případě, že na ně nikdo nereaguje.

Jedno upozornění

Facebook má však i své negativní stránky. Pokud například FB sledujeme, ale aktivně se na něm nepodílíme, může to u nás vyvolat závist a způsobit osamělost a izolaci. Nejlepší obranou proti tomu je buď Facebook vůbec nemít, nebo se do něj zapojit vlastním sdílením.