George W. Bush

George W. Bush Zdroj: Reuters

George W. Bush: Předtím proklínaný, dnes populárnější než jeho nástupce Obama

Bývalý americký prezident George W. Bush je mezi Američany populárnější než jeho následník v Bílém domě Barack Obama. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila televizní stanice CNN. Bushovu práci ocenilo 52 procent dotázaných, zatímco Obamův prezidentský výkon o sedm procent méně.

Zatímco Obamova popularita je v současnosti výrazně nižší než v době nástupu do úřadu a například jeho strategii v boji s islámskými radikály schvaluje jen 32 procent lidí, Bushe poprvé za dlouhá léta hodnotí více lidí pozitivně než negativně.

Stoupající popularita dosud posledního republikánského prezidenta, který z úřadu v roce 2009 odcházel s důvěrou méně než třetiny Američanů, může být podle analytiků zajímavým indikátorem před prezidentskými volbami. Jedním z očekávaných favoritů mezi republikány bude totiž mladší bratr George Bushe Jeb.

V tomto smyslu je zajímavý i další závěr průzkumu: mezi posledními pěti prezidenty USA je jasně nejpopulárnější duo George Bush starší a Bill Clinton, jejichž působení ocenilo 62 procent lidí. Právě Clintonova manželka by se podle průzkumů mohla s nejmladším z rodiny Bushů utkat v prezidentském souboji příští rok.