Fanoušek Damien

Fanoušek Damien Zdroj: Archív

Měsíc lásky aneb 31 milostných schůzek s třiceti muži a jednou ženou

Každý den v květnu jedno rande. Tištěný Reflex přináší fyzicky a po pravdě řečeno i psychicky zničující projekt reportérky Ivy Roze.

Vlastně už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy byla v květnu single. A protože se mi to shodou několika více či méně šťastných náhod podařilo až letos, v pokročilém věku 38 let, rozhodla jsem se neztrácet čas a strávit letošní měsíc lásky tím nejmájovějším možným způsobem: jít na rande každý den.

Zajímalo mě, jestli je opravdu pro ženu tak těžké najít si na prahu čtyřicítky kvalitního partnera, jak se povídá. A tak jsem zveřejnila na sociálních sítích inzerát, česky i anglicky, zdůraznila v něm, že mi jde o rande staromódní, tedy bez sexu a čekala, co to udělá.

Udělalo…

Na ukázku nabízím, jak jedna taková schůzka vypadala.

Rande č. 2: Damien, 42, Brit, ajťák a spisovatel

Rande s Damienem bylo o poznání méně romantické než předchozí se Slávkem, ale o to vtipnější. Damien mě kontaktoval prostřednictvím jedné skupiny cizinců, kteří se ve volném čase věnují psaní, takže jsem ho — naprosto mylně — odhadla jako někoho, kdo bude mít sklony k umění. Protože po nocích pracuje jako ajťák, domluvili jsme se, že se potkáme odpoledne. Navrhla jsem výstavu. Napsal, že umění je tak trochu mimo jeho kapacitu.

„Tak něco venku? Sport?“ ptala jsem se. Ujistil mě, že se sportem jsem taky vedle. V tuhle chvíli už jsem byla trochu otrávená, protože mi došlo, že jestli to dneska s randěním funguje tak, že program musí vymýšlet vždycky holky, bude to hodně dlouhý měsíc. Na druhou stranu jsem byla ještě na začátku randění a plná energie, takže jsem to nevzdávala.

„Tak pivo?“ sáhla jsem po variantě, která funguje vždycky.

„Pivo mi vyhovuje,“ napsal. „Nemám problém si před prací dát pivo. Nebo šest.“

Protože Damien přišel na schůzku se svým černým labradorem, jenž děsně smrděl, navrhla jsem, že na to pivo radši půjdeme někam na zahrádku. Nad tankovou plzní jsem se pak dozvěděla o Damienovi spoustu věcí, které podával s vybroušeným britským humorem. Na moji otázku, proč fandí fotbalovému klubu Liverpool, když je z Manchesteru, mi například odpověděl: „Proč asi? Protože jsem slušně vychovaný.“

Pak mi vyprávěl o Liverpoolu a Manchesteru United. Teď vím naprosto všechno o rivalitě těch dvou klubů. A taky o tom, jak Liverpool prodal Suáreze do Barcelony a koupil za něj dva hráče, kteří jsou mladí a úplně na nic. Myslím, že jeden je Ital a ten druhý Belgičan, ale na nic jsou podle všeho oba úplně stejně. Nechtěla jsem se ptát na moc doplňujících otázek, abych ho ještě víc nerozčilila. Pak jsme však narazili i na osobní, rodinná témata a traumata. Třeba to, že Damienova sestra se nedávno vdala. A to jí Damien nikdy neodpustí. Vzala si totiž někoho, kdo fandí Manchesteru United. A teď jim sestra fandí taky.

„Takže jsem ztratil ségru,“ řekl.

Damien si dal během toho našeho dvouhodinového rande sedm piv. A pak šel do práce. Prý pracuje s Američanama, kteří se tolerují tím lépe, čím méně je člověk střízlivý.

Plusové body Damiena: schopnost vypít sedm piv a nemuset ani jednou na záchod. Bezedná studna fotbalových informací. Odzbrojující britský humor, jenž jen potvrzuje pravidlo, že když je muž vtipný a nebere se moc vážně, dá se mu odpustit nakonec i ten fotbal.

36 otázek, které zvyšují pravděpodobnost, že se lidé do sebe zamilují

Jeden z dalších nápadníků Ivy Roze s sebou přinesl slavných „36 otázek“, jež vypracoval americký psycholog Arthur Aron. Chtěl potvrdit svou hypotézu, že vzájemným pokládáním otázek, jež navodí mezi dvěma cizími lidmi pocit intimity, se rapidně zvyšuje šance, že se do sebe ti dva zamilují.

Zkuste si to…

1. Pokud byste si mohli vybrat kohokoli na celém světě, koho byste pozvali na večeři?

2. Chtěli byste být slavní? Jakým způsobem?

3. Než někomu zavoláte, připravíte si předem, co přesně mu chcete říct? Proč?

4. Jak podle vás vypadá perfektní den?

5. Kdy naposled jste si sami pro sebe zpívali? A pro někoho jiného?

6. Pokud byste měli možnost žít do devadesáti a posledních 60 let si udržet buď mysl, nebo tělo třicetiletého. Co byste si vybrali?

7. Máte tajné předtuchy o tom, jak zemřete?

8. Vyjmenujte tři věci, které máte s partnerem (s nímž vyplňujete test) společné.

9. Za co jste ve svém životě nejvíc vděční?

10. Pokud byste měli možnost změnit cokoli na tom, jak jste byli vychováni, co by to bylo?

11. Během čtyř minut odvyprávějte jeden druhému svůj životní příběh a zkuste zmínit co nejvíc detailů.

12. Pokud byste se zítra ráno mohli probudit a získat jednu jakoukoli schopnost, dovednost či kvalitu, která by to byla?

13. Pokud by vám křišťálová koule mohla říct skutečnou pravdu o vás, vašem životě, vaší budoucnosti, prostě o čemkoli, co byste rádi věděli?

14. Je něco, o čem dlouhodobě sníte, po čem toužíte? A proč jste to ještě nezrealizovali?

15. Co je vaším největším životním úspěchem?

16. Čeho si na přátelství nejvíc ceníte?

17. Co je vaší nejcennější vzpomínkou?

18. Jaká je vaše nejhorší vzpomínka?

19. Kdybyste věděli, že v určitém roce náhle zemřete, změnili byste něco na svém způsobu života? Co by to bylo a proč?

20. Co pro vás znamená přátelství?

21. Jak velký význam má ve vašem životě láska a náklonnost?

22. Vyjmenujte pět charakteristik vašeho partnera (s nímž vyplňujete test), které pokládáte za pozitivní.

23. Jak semknutá je vaše rodina? Máte pocit, že vaše dětství bylo šťastnější než dětství jiných lidí?

24. Jaký vztah máte s matkou?

25. Vymyslete tři tvrzení týkající se vás i vašeho partnera, která pokládáte za pravdivá. Vytvořte tři věty typu „my oba se v této místnosti cítíme…“ a podobně.

26. Dokončete následující větu: „Přál(a) bych si mít někoho, s kým bych mohl(a) sdílet…“

27. Pokud byste se s partnerem (s nímž vyplňujete test) měli stát blízkými kamarády, co důležitého by o vás měl(a) vědět?

28. Řekněte jeden druhému, co se vám na tom druhém líbí. A buďte opravdu upřímní, řekněte i to, co máte pocit, že se nesluší říkat někomu, koho jste zrovna potkali.

29. Podělte se vzájemně o trapný moment vašeho života.

30. Kdy naposled jste před někým plakali? A kdy jste plakali o samotě?

31. Řekněte jeden druhému něco hezkého, co na něm (ní) máte rádi.

32. Existuje natolik závažné téma či věc, že se o tom opravdu nikdy nevtipkuje?

33. Pokud byste dnes večer zemřeli bez možnosti s kýmkoli před smrtí mluvit, co by vás nejvíc mrzelo, že jste nestihli někomu říct? A proč jste mu to doposud neřekli?

34. Váš domov a všechno vaše vlastnictví zachvátil oheň. Poté, co zachráníte své nejbližší a domácí mazlíčky, máte už čas jen na to zachránit jednu jedinou věc. Co by to bylo? A proč?

35. Čí smrt z rodinných příslušníků a blízkých by pro vás byla nejbolestnější? Proč?

36. Svěřte se s nějakým osobním problémem a požádejte partnera (s nímž vyplňujete test) o radu, jak on či ona by danou věc vyřešili. Zeptejte se také, jak si myslí, že se vy cítíte, jaké pocity ve vás ten problém vyvolává.

(zdroj prozeny.cz)

Reflex 23Reflex 23|ReflexTéma Měsíc lásky aneb Každý den rande najdete v novém tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 4. června 2015.