Na čínské řece pokračuje pátrání po pohřešovaných z lodi

Na čínské řece pokračuje pátrání po pohřešovaných z lodi Zdroj: ČTK

Na čínské řece Jang-c-ťiang pokračuje pátrání po pohřešovaných z lodi

Čínské úřady dnes vystupňovaly úsilí při pátrání po případných přeživších z výletní lodi, která se v pondělí potopila v jihočínské řece Jang-c-ťiang s téměř 460 lidmi na palubě. Neštěstí přežilo podle posledních údajů jen 14 osob, mezi nimi i kapitán a hlavní inženýr, 19 bylo potvrzeno mrtvých a stovky dalších se pohřešují. Naděje na jejich záchranu se podle agentury AP pomalu rozplývá. Situaci komplikuje špatné počasí, které podle meteorologů potrvá.

Úřady na místo nehody dnes vyslaly desítky dalších potápěčů, takže jich nyní v řece působí 180. Do lokality byl také dopraven obří jeřáb, který by případně mohl být použit ke zvednutí plavidla, které je obrácené dnem vzhůru. Záchranáři stále doufají, že ve vzduchových kapsách lodi mohli nějací lidé přežít.

Výletní loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře v pondělí kolem půl desáté večer místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej. Její ztroskotání se pravděpodobně stane nejhorším námořním neštěstím v Číně za posledních 70 let.

Státní televize CCTV dnes upřesnila, že na palubě lodi bylo 456 pasažérů, převážně starších turistů. Původně informovala o tom, že na ní cestovalo 458 lidí.

Podle CCTV dnes záchranáři zvažují, zda se mají prořezat do trupu lodi, jehož malá část vyčnívá nad hladinu, nebo se pokusit plavidlo vrátit do původní polohy. V případě nerozvážného vytvoření otvorů do trupu lodi by ale mohly být poškozeny vzduchové kapsy, které jsou nadějí pro případné přeživší, upozornila agentura Reuters.

Potápěči zatím důkladně pročesávají vnitřek lodi, kromě nepříznivého počasí se ale potýkají se spoustou dalších překážek, jako jsou dveře kajut zablokované stoly a lůžky.

Oblast pátrání po přeživších byla rozšířena na 220 kilometrů po proudu řeky, sdělila televize. Těla obětí totiž mohla rozvodněná řeka odnést do velké vzdálenosti. To potvrzuje i fakt, že tři těla byla podle čínských státních médií nalezena 50 kilometrů od místa neštěstí.

Podle kapitána a hlavního inženýra se plavidlo potopilo během jedné či dvou minut poté, co ho údajně zasáhlo tornádo. Posádka nevyslala nouzové volání; neštěstí ohlásilo až sedm přeživších z lodi, kteří po jejím potopení doplavali na břeh. 

Jeden z nich řekl agentuře Nová Čína, že vše se seběhlo tak rychle, že měl sotva půl minuty na to, aby popadl záchrannou vestu a vyběhl z kajuty. Loď se v jednu chvíli naklonila až o 45 stupňů. Muž na nic nečekal a skočil do řeky. "Kapky deště, které mne bily do obličeje, byly jako kroupy. Snažil jsem se zadržovat dech, ale voda mi přesto vnikala do úst," řekl Čang Chuej. Nebyl schopen plavat, řeka jej unášela. Ve vodě slyšel i další hlasy, ale ty prý brzy utichly. O několik hodin později, kolem svítání, doplul na břeh.

Vyšetřovatelé sdělili, že loď s největší pravděpodobností nebyla přetížená a měla na palubě dostatek záchranných vest pro všechny cestující na palubě. Kapitána a hlavního inženýra začala policie vyslýchat.