Monika Wielichowská

Monika Wielichowská Zdroj: Twitter

Letadlu s polskými politiky, které mířilo do Česka, hrozila havárie. Pilot stroj zastavil na startu

Polské letadlo, kterým do Česka mířili členové vedení Sejmu na dnešní společné zasedání s vedením Poslanecké sněmovny, jen těsně uniklo havárii. Informují o tom polská média, podle nichž již měl letoun na rozjezdové dráze značnou rychlost, pak byl však nucen prudce zabrzdit. Společné jednání českých a polských zákonodárců ve Zbirohu na Rokycansku se kvůli tomu neuskuteční. Příčiny závady polské úřady vyšetřují.

Malý vládní letoun Embraer, na jehož palubě byl maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski, trojice vicemaršálků a další politici, podle jejich svědectví nabral značnou rychlost, těsně před vzletem však začal brzdit. Vicemeršálek Jerzy Wenderlich televizi TVN24 řekl, že stroj "nabral značnou rychlost, možná se i lehce odlepil od země". "Bylo to dost stísňující. Ve svém životě jsem zažil během cest hodně nebezpečných situací, ale tahle vypadala dost vážně," řekl jednašedesátiletý politik. Pilot poté podle politika pasažérům řekl, že zastavil kvůli problémům s navigací.

Poslankyně Monika Wielichowská na Twitteru zveřejnila fotografii letadla a napsala, že "pilot situaci zvládl".

Podle polského leteckého experta Michala Fiszera mohlo dojít k situaci, kdy pilotům zmizely z monitoru veškeré informace o rychlosti a výšce letadla. "Nebylo tedy bezpečné odlepit se od země," prohlásil v rozhovoru s TVN24.

Tiskový tajemník předsedy Poslanecké sněmovny Jan Nováček ČTK sdělil, že obě strany hledají náhradní termín. Předseda Sněmovny Jan Hamáček a maršálek Sejmu Radoslaw Sikorski se dohodli, že se jednání obou dolních komor uskuteční nejpozději do polských voleb, které se konají v říjnu.

Zástupci českého a polského parlamentu chtěli ve Zbirohu diskutovat například o dalším směřování visegrádské čtyřky, které bude Praha od léta předsedat. Chtěli mluvit i o současném dění kolem ukrajinské krize, v níž se Polsko velmi aktivně angažuje, či o spolupráci obou sousedních zemí.