Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ČTK

Dovolená příštích let? Ministryně Šlechtová chce zvýšit poplatky z turistického ruchu

Místní poplatky z turistického ruchu by se měly zvýšit a v budoucnu by také měly být povinné. Na Žofínské fóru to řekla v pondělí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Podle ní jsou v Česku tyto poplatky nejnižší v Evropě.

"Chceme navýšit peníze do obecního rozpočtu. V tuto chvíli místní poplatky nejsou povinné, je to na libovůli obce. My jako ministerstvo chceme časem, ne nyní, ale časem, aby to bylo povinné. Aby každá obec, dejme tomu, tam kde je 15 000 ubytovacích lůžek si stanovila částku, která bude odváděna jednak na ubytovací zařízení a tam kde jsou lázně, tak lázeňství," uvedla ministryně.

Nyní jsou maximální výše těchto poplatků 15 respektive šest korun. Standardní částka je podle Šlechtové ale euro, euro a půl. "My máme nejnižší poplatky na úrovni místních poplatků v celé Evropě. To samozřejmě chceme navýšit," dodala ministryně.

Poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt lze podle zákona vybírat v lázeňských místech a v místech soustředěného turistického ruchu. Pro obec ho od hostů vybírá ubytovatel, maximální sazba je 15 korun za osobu a den.

Poplatek z ubytovací kapacity se vybírá v zařízeních určených k přechodnému ubytování za úplatu. Poplatek platí ubytovatel, maximální výše je šest korun za lůžko a den.