Marcel Chládek

Marcel Chládek Zdroj: ČTK

Končící ministr Chládek vidí za svým odvoláním Babiše

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) označil své odvolání za bezprecedentní útok na svou osobu s cílem ho odstranit z čela úřadu. Z útoku obvinil šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, od něhož žádal navýšení rozpočtu na školství, a média, která společnost Agrofert ministra financí vlastní. Důvody, proč má končit ve vládě, pokládá Chládek za zástupné. 

"Nepodlehnu tlaku Andreje Babiše," prohlásil dnes Chládek na tiskové konferenci den poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil úmysl ho vyměnit. "Tady nejde o Marcela Chládka, tady jde o české školství," tvrdí končící ministr.

Chládek znovu odmítl nařčení, že šikanoval některé své zaměstnance, za celou dobu jeho působení na ministerstvu prý na něj nebyla jediná stížnost. Právě informace o údajně nevhodném chování Chládka k některým podřízeným, které uveřejnila Mladá fronta Dnes, vedly Sobotku k rozhodnutí ho odvolat. 

Chládek dnes označil články deníku za lži, už ve čtvrtek mluvil o "lynči médií, které vlastní Andrej Babiš". Netají se s tím, že s některými představiteli koaličního hnutí ANO nemá dobré vztahy a doufá, že po jeho odchodu nebude školství řídit někdo z Babišova hnutí.

O jeho nástupci chce mít ministerský předseda jasno do konce příštího týdne, ještě dnes pošle na Hrad návrh na Chládkovo odvolání. Úřad má dočasně vést ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).