Ministr školství Marcel Chládek

Ministr školství Marcel Chládek Zdroj: Václav Šlauf / Mafra / Profimedia.cz

Sobotka navrhne odvolání Chládka, kvůli šikaně podřízených

Premiér Bohuslav Sobotka navrhne v nejbližších dnech odvolání ministra školství Marcela Chládka. Odkázal na informace v dnešní Mladé frontě Dnes (MfD) o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat. Sobotka to dnes oznámil v tiskovém prohlášení. Chládek bude první odvolaný ministr nynější vlády za sociální demokracii.

"Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády," uvedl premiér.

Mladou frontu Dnes sice podle Sobotky nelze považovat za nezávislé médium, když deník patří předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, premiér ale nechce "zveřejněné informace zlehčovat".

Sobotka podle tiskového prohlášení respektuje, že Chládek by svou rezignaci považoval za přiznání viny. "Při našem dnešním rozhovoru ministr Chládek nařčení publikovaná v MfDnes odmítl jako nepravdivá, chce se proti nim bránit," uvedl premiér.

MfD dnes napsala, že za 16 měsíců, kdy Chládek úřaduje, odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, si přitom Chládek vyslechl už jednou, zhruba před rokem.