Timo Soini

Timo Soini Zdroj: EPA

Finský euroskeptik ministrem zahraničí. EU čekají potíže

Předseda Strany Finů, euroskeptické formace, která zabodovala v nedávných volbách ve Finsku, se stal ministrem zahraničí. Bude současně ministrem pro evropské záležitosti.

Když se konaly ve Finsku před dvěma týdny volby do parlamentu, skončila Strana Finů (dříve Praví Finové), která je kritická vůči členství Finska v EU a eurozóně, s 18 procenty na druhém místě a stala se koaličním partnerem vítězné Centristické strany.

V Evropském parlamentu je Strana Finů součástí bloku Evropských reformistů a konzervativců spolu s britskými Konzervativci či českou ODS. V minulém období byla součástí euroskeptické frakce Svoboda a demokracie s britskými euroskeptiky ze strany UKIP.

Finská vláda současně sloučila bývalý post ministra pro evropské záležitosti do jednoho úřadu pod Ministerstvo zahraničních věcí. Předseda Strany Finů Timo Soini tak bude řídit nejen obecnou zahraniční politiku, ale i evropské záležitosti.

Je tedy dost pravděpodobné, že Finsko nepodpoří návrh Evropské komise na zavedení imigrantských kvót. Timo Soini se také ostře staví proti jakémukoliv odpouštění řeckého dluhu. Koneckonců, už minulá finská vláda pod tlakem veřejnosti podpořila půjčku Řecku jen neochotně, až když získala od Řecka - na rozdíl od ostatních států eurozóny - do zástavy jiná aktiva. Finové zdá se, patří v Evropě mezi euroskeptické národy.

Vzestup strany Finů a nyní jmenování vrchního finského euroskeptika ministrem zahraničí je známkou blížících se potíží EU s prosazováním dalších přerozdělovacích nápadů, ať už jde o imigranty nebo o peníze daňových poplatníků.