Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Profimedia

Vedení Prahy selhalo, kvůli vodě nesvolalo krizový štáb

Opoziční zastupitelé z ODS a TOP 09 dnes na jednání zastupitelstva kritizovali vedení Prahy kvůli řešení situace kolem kontaminované vody v Dejvicích. Podle nich vedení selhalo, když nesvolalo krizový štáb a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se ke kauze vyjádřila poprvé až ve středu. Zastupitelé dnes dostanou informaci o postupu města v této věci, primátorka ji navrhla na konec jednání. Podle opozice toto téma ale mělo být první.

Opoziční zastupitelé z ODS a TOP 09 dnes na jednání zastupitelstva kritizovali vedení Prahy kvůli řešení situace kolem kontaminované vody v Dejvicích. Podle nich vedení selhalo, když nesvolalo krizový štáb a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se ke kauze vyjádřila poprvé až ve středu. Zastupitelé dnes dostanou informaci o postupu města v této věci, primátorka ji navrhla na konec jednání. Podle opozice tot téma ale mělo být první.

Bez pitné vody je v Dejvicích a Bubenči od víkendu 32.000 lidí, voda ve vodovodní síti je kontaminovaná bakteriemi a viry. "Takové situace je nutné řešit, primátor musí o půlnoci vstát, svolat krizový štáb a všechna nutná opatření spustit," řekl zastupitel a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Vedení Prahy podle něj proto selhalo.

Podle dalšího z exprimátorů, Tomáše Hudečka (TOP 09), měli zastupitelé také dostat informaci o tom, jak město postupuje. "Myslím si, že je to povinnost," dodal. Kritizoval také radního pro bezpečnost Libora Hadravu (ANO), které nazval "radním pro nebezpečnost". Kromě nezvládnuté situace s kontaminovanou vodou kritizoval odvolání ředitele pražské záchranky.

Voda v Dejvicích, dodávaná firmou Pražské vodovody a kanalizace, nebude pitná nejméně do pátku. Radnice podá kvůli znečištění bakteriemi a viry trestní oznámení na neznámého pachatele. Kvůli střevním potížím muselo více než 150 lidí vyhledat lékařskou pomoc a dva byli hospitalizováni. Další tisíce lidí měly potíže, které řešily doma. Pitnou vodu do oblasti dovážejí cisterny, musí ji používat i restaurace. Některé omezily provoz, část je zavřená.