Renáta Vesecká

Renáta Vesecká Zdroj: Isifa / VLP / Šimánek Vít

Policie zasahuje v Energetickém regulačním úřadu, prý hledá jmenovací dekret Vesecké

Protikorupční policie zasahuje ve třech pobočkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Jeho mluvčí Jiří Chvojka ČTK řekl, že hledají jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu, bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která údajně byla jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Podle úřadu je zásah nepřiměřený a považuje ho za porušení své nezávislosti.

"Provádíme úkony trestního řízení," řekl k tomu ČTK mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něj policie v tuto chvíli nemůže říct žádné bližší podrobnosti.

Úřad už po loňském jmenování Vesecké uvedl, že splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon. V zákoně se mj. uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. Vesecká je přitom advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.

Chvojka uvedl, že policisté přišli na úřad kolem 08:00 a měli s sebou příkaz k prohlídce. V ostravské, jihlavské a pražské pobočce energetického úřadu je jich podle Chvojky kolem čtyřiceti a odnášejí si počítače a papírovou dokumentaci. Mluvčí úřadu doplnil, že "o jmenovací dekret Vesecké, který hledají, už dříve požádali písemně, energetický úřad ale požádal o zdůvodnění, proč ho chtějí, a odpovědí byl zásah 40 policistů".

Energetický úřad se chce proti postupu policie bránit. Podle mluvčího si bude stěžovat nejvyššímu státnímu zástupci a kvůli údajnému zpochybňování nezávislosti úřadu na to upozorní i evropskou komisi. "Je to největší možné porušení nezávislosti úřadu, když už se policie vměšuje do toho, jak a koho jmenujeme do vedení," uvedl Chvojka.

Důvodem hledání jmenovacího dekretu je podle něj podezření, že Vesecká se stala místopředsedkyní ERÚ v rozporu s energetickým zákonem a že předsedkyně úřadu Alena Vitásková jejím jmenováním způsobila škodu ve výši platu Vesecké. Údajně jí byl plat vyplácen neoprávněně, uvedl Chvojka. Dodal, že úřad zásadně nesouhlasí s tím, že by Vesecká byla jmenována v rozporu se zákonem.