Guru Jára

Guru Jára Zdroj: Philippine National Police

Soud zrušil rozsudek nad guruem Járou, odháčkování se bude znovu řešit

Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném zasedání rozsudek nad zakladatelem esoterické školy Poetrie Jaroslavem Dobešem a jeho spolupracovnicí Barborou Pláškovou, kteří čelí obžalobě ze znásilnění. Případ znovu projedná zlínský krajský soud, který Dobeše známého jako "guru Jára" loni potrestal za znásilňování studentek školy deseti lety vězení a Plášková dostala 9,5 roku. Oba byli dosud stíháni jako uprchlí. V polovině května byli zadrženi na Filipínách. Proti rozsudku krajského soudu se odvolali prostřednictvím svých obhájců.

"Vrchní soud v Olomouci rozhodl v neveřejném zasedání ve věci obžalovaného Jaroslava Dobeše a obžalované Barbory Pláškové tak, že se napadený rozsudek z podnětu všech podaných odvolání zrušuje v celém rozsahu a věc se vrací soudu prvního stupně, aby učinil nové rozhodnutí," řekl dnes ČTK mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský.

Důvody, kvůli kterým byl verdikt krajského soudu zrušen, Lichnovský zatím ponechal bez komentáře. "K odůvodnění tohoto rozhodnutí se bude možno vyjádřit až v okamžiku, kdy jeho písemná verze bude doručena všem účastníkům," uvedl.

Čtyřiačtyřicetiletý Dobeš byl zadržen v pátek 15. května příslušníky filipínské imigrační policie ve městě Dapa na ostrově Siargao společně s Pláškovou. České úřady poté zahájily jednání o jeho deportaci do Česka.

Dobeš podle obžaloby ženy a dívky na různých seminářích takzvaně "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim prý znemožňovaly žít plnohodnotný život. "Guru Jára" pak tyto takzvané háčky sexuálním aktem údajně uvolňoval. Klientky školy však o této metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenních seminářů, aniž věděly, jak metoda probíhá. Podle obžaloby, která popisovala osm takových případů v letech 2004 až 2007, se u poškozených projevila posttraumatická stresová porucha.

Semináře se konaly na několika místech včetně domu ve Zlíně a statku na Olomoucku. "Odháčkováním" podle obžaloby prošlo asi 350 žen. Řada z nich se mu podrobila dobrovolně, jiné však nikoli.