V Německu prý žije kolem 300 islamistů schopných spáchat atentát

V Německu prý žije kolem 300 islamistů schopných spáchat atentát Zdroj: Profimedia

V Německu žije kolem 300 islamistů schopných spáchat atentát

V Německu žije zhruba 300 radikálních islamistů, kteří by byli podle policie a tajných služeb schopni spáchat teroristický útok. S odvoláním na šéfa Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holgera Müncha o tom dnes informovala agentura DPA. Na neustálé sledování nebezpečných extremistů ale prý policii chybí kapacity.

Počet osob z islamistické scény ohrožujících bezpečnost státu podle Müncha neustále narůstá, ne tak ale množství kriminalistů a zaměstnanců tajných služeb. Často je proto nyní potřeba rozhodovat, zda zaměstnance specializované na sledování osob využijí úřady k dohledu nad islamisty nebo k boji proti organizované kriminalitě.

BKA sice nyní z rozhodnutí vlády otevře několik nových pozic specializovaných na boj proti islamistickému terorismu, podle Müncha ale bude trvat několik let, než se noví zaměstnanci vyškolí.

Do Sýrie a Iráku z Německa v posledních měsících odcestovalo podle BKA asi 680 radikálních islamistů. Asi třetina z nich se z bojů v řadách organizace Islámský stát již vrátila zpět. Kriminalisté nyní prošetřují asi 500 případů spojených s radikálním islamismem v Německu.

Události z posledních týdnů přitom podle šéfa BKA ukazují, že ohrožení terorismem stoupá i přímo v Německu. Na konci dubna policie zmařila chystaný útok, jehož cílem se měl s největší pravděpodobností stát cyklistický závod v okolí Frankfurtu nad Mohanem.