Test

Test Zdroj: Profimedia.cz

Test: Chybí vám emocionální inteligence?

Emocionální inteligence ve zkratce znamená chápání a zvládání jak emocí svých, tak ostatních lidí, například spolupracovníků. Spadá pod ni také schopnost navazovat a udržovat mezilidské vztahy a schopnost motivovat sebe a okolí.

Podle mnohých je právě emocionální inteligence klíčem ke kariérnímu postupu a spokojenosti v životě. Každý může svou emocionální inteligenci svobodně rozvíjet. Pokud máte problém si pod pojmem jedinec s nedostatkem emocionální inteligence představit něco konkrétního, je to jednoduché. Představte si prostě jedince, který je nesnesitelný (ale pozor, tento jedinec může být zároveň inteligentní a pracovitý, může to také být váš šéf).

Muriel Wilkinsová popsala sedm znaků, které značí nedostatek emocionální inteligence. Projděte si těchto sedm znaků a otestujte si, jak jste na tom.

1) Často si myslíte, že ostatní nechápou, co chcete říct. Když máte tento pocit, stáváte se netrpělivými a frustrovanými.

2) Jste překvapeni, když ostatní nesnáší dobře vaše vtípky a komentáře a máte pocit, že jejich reakce na vaše poznámky jsou přehnané.

3) Myslíte si, že na oblíbenosti mezi kolegy, v práci příliš nesejde.

4) Často vystupujete v debatě brzy se svým názorem, který pak do krve bráníte.

5) Máte vysoké nároky na své okolí i na sebe samotné.

6) Když se v práci stane chyba, nikdy ji nevidíte v sobě.

7) Obtěžuje vás řešit pocity ostatních.

Pokud jste na více než polovinu tvrzení odpověděli ano, je dost možné, že máte problém s emocionální inteligencí.

Muriel Wilkinsová má však jednoduché, ačkoliv ne snadné řešení – klíč k rozvoji vyšší emocionální inteligence, tkví podle ní hlavně v poctivém pozorování sama sebe, svého jednání a reakcí okolí. Dále také radí zkoušet nahlédnout na situaci očima druhého člověka a nejednat zbrkle podle toho, co zrovna cítíte.