Německá pohraniční policie

Německá pohraniční policie Zdroj: ČTK

Německo od úterý obnoví hraniční kontroly, důvodem je summit G7

Německo bude od úterý do 15. června provádět namátkové hraniční kontroly kvůli summitu sedmi největších ekonomik světa G7, který bude 7. a 8. června na bavorském alpském zámku Elmau. Týká se to hranic s Rakouskem a Českou republikou, informoval dnes zpravodajský magazín Der Spiegel.

Obnovení hraničních kontrol se Německu podle příslušného dokumentu německé policie osvědčilo už při pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2006 a při summitu G8 v roce 2007 v Heiligendammu.

Kontroly podle policie umožňují "trvale omezovat akční rádius pachatelů trestných činů a narušitelů působících napříč hranicemi". Německé úřady počítají s násilnými protesty odpůrců kapitalismu během summitu.

Schengenské dohody umožňují státům po konzultaci s ostatními zeměmi obnovit kontroly na omezenou dobu, obvykle ne delší než 30 dnů, pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost.

O bezpečnost bavorského summitu se má starat dohromady kolem 3300 policistů. Jedna skupina bude umístěna i na horské boudě Meilerhütte v nadmořské výšce 2366 metrů poblíž dějiště summitu. Zařízení bude pro alpinisty až do 13. června uzavřeno, informovala agentura DPA.