Italská pobřežní stráž zachránila 70 běženců z přeplněné lodě, mezi nimi i ženy a děti

Italská pobřežní stráž zachránila 70 běženců z přeplněné lodě, mezi nimi i ženy a děti Zdroj: Globe media / Reuters / Antonio Parrinello

Italská pobřežní stráž zachránila 70 běženců z přeplněné lodě, mezi nimi i ženy a děti

Z přeplněné lodě na jihovýchodním pobřeží Itálie dnes italská pobřežní stráž zachránila 70 afghánských a iráckých běženců, z toho dvě ženy a čtyři děti. Informovalo o tom vedení pobřežní stráže.

Itálie nyní čelí prudkému přílivu uprchlíků z Afriky a Blízkého východu. Podle údajů OSN do země od začátku letošního roku do prvního květnového týdne dorazilo po moři zhruba 35.500 běženců.

Většinu tvoří uprchlíci před válečnými konflikty a pronásledováním, stejně jako ekonomičtí migranti z Afriky. Jejich cesta přes Středozemní moře je velmi nebezpečná. Přeplněné pašerácké lodě vyplouvají většinou z chaosem zmítané Libye. Při plavbě k italským břehům často převrhnou a mnoho uprchlíků přijde o život. V polovině dubna při nejhorší takové tragédii utonulo kolem 800 lidí.

Itálie čelí hlavnímu náporu uprchlíků, zatímco Evropská unie a její členské státy jednají o tom, jak se s rostoucím počtem běženců vyrovnat.

Celkový počet uprchlíků, kteří se přes Středozemní moře dostali do Itálie, Řecka, Španělska nebo na Maltu, dosáhl podle OSN od začátku roku 62.500 osob. Počet mrtvých či pohřešovaných se zatím pohybuje kolem 1800 ve srovnání s 3500 v celém loňském roce, napsala agentura Reuters.