Při autonehodě zahynul matematik Nash známý díky filmu Čistá duše

Při autonehodě zahynul matematik Nash známý díky filmu Čistá duše Zdroj: ČTK

Zemřel nositel Nobelovy ceny za ekonomii John Nash, měl autonehodu

Při nehodě vozu taxislužby v New Jersey zahynul americký matematik a nositel Nobelovy ceny za ekonomii John Nash, jehož životní příběh byl zachycen v oscarovém filmu Čistá duše. Při nehodě zemřela i Nashova žena Alicia, informovala dnes podle serveru BBC News policie. Nashovi bylo 86 let. 

Podle místních médií manželé v době nehody neměli zapnuté bezpečnostní pásy.

Nash byl uznávaný za práci v oblastech teorie her a diferenciální geometrie. Nobelovu cenu za ekonomii získal v roce 1994. Spolu s ním ji získali i matematici Reinhard Selten a John Harsanyi. Tento týden Nash získal prestižní matematickou Abelovu cenu.

V úspěšném filmu režiséra Rona Howarda byla zachycen jeho boj se schizofrenií. Role Nashe se zhostil novozélandský herec Russell Crowe. Herečka Jennifer Connellyová získala za ztvárnění role jeho celoživotní partnerky Alicie Oscara. Snímek má rovněž Oscara za nejlepší film, pro nejlepšího režiséra a nejlepší adaptovaný scénář.

"Jsem v šoku... Jsem v srdci s Johnemi, Alicií a rodinou. Bylo to úžasné partnerství. Čisté duše, čistá srdce," napsal Crowe na Twitteru k tragickému úmrtí manželů.