Červen bude podle meteorologů teplý a slunečný

Červen bude podle meteorologů teplý a slunečný Zdroj: profimedia.cz

Léto je za dveřmi - čeká nás poslední chladný týden, začátkem června se konečně oteplí

Příští týden bude poměrně chladno jako v předchozích dvou týdnech. Oteplovat se začne v červnu, kdy průměrné teploty dosáhnou 22 stupňů Celsia. Týden před koncem školního roku už rtuť teploměru může přes den vyšplhat k 28 stupňům Celsia. Pršet má minimálně, déšť se očekává až na Medarda, tedy 8. června. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Období jako celek předpokládáme teplotně průměrné, srážkově podprůměrné až průměrné," uvedl ČHMÚ, podle kterého se teploty dostanou nad průměr ve druhém a třetím červnovém týdnu. Příští týden ale teploty zůstanou na průměrných 13 stupních.

Déšť letos přinese Medard, podle pranostiky by pak mělo 40 dní pršet. V týdnu od 8. června by mohl úhrn srážek dosáhnout maximálně 35 milimetrů.

Průměrná teplota pro 25. květen až 21. červen je 15,9 stupně Celsia. Nejnižší průměrnou teplotu v tomto období meteorologové zaznamenali v roce 1974, a to 13,6 stupně. Naopak nejtepleji bylo před 12 lety, kdy průměrná teplota období dosáhla 19,8 stupně.