O vyslovení nedůvěry vládě se bude rozhodovat v úterý

O vyslovení nedůvěry vládě se bude rozhodovat v úterý Zdroj: ČTK

O vyslovení nedůvěry vládě se bude rozhodovat v úterý

Mimořádná schůze k vyslovení nedůvěry vládě se uskuteční v úterý 26. května od 14:00 hodin. ČTK to dnes sdělila kancelář šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Předsedovi dolní komory dnes dopoledne opoziční TOP 09, ODS a hnutí Úsvit doručily 50 podpisů nutných ke svolání takové schůze. Vládní koalice by hlasování o nedůvěře měla bez problémů přestát.

Vyslovit vládě nedůvěru chce trojice opozičních stran kvůli středečnímu hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení jejich daňového zvýhodnění. Podle opozice tak jde vláda na ruku vicepremiérovi a ministru financí Andreji Babišovi (ANO) a dopouští se korupce. Babiš je majitelem Agrofertu, jenž se na výrobě biopaliv významně podílí.

Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL vnímá opoziční kritiku jako pokryteckou. Svou pozicí ve Sněmovně si je jistá.

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů, trojice opozičních stran jich ve Sněmovně má ale jen 52. Vládní koalice disponuje pohodlnou většinou 111 hlasů. Při hlasování se navíc zdrží komunisté. 

Hlasování o vyjádření nedůvěry vládě vyvolaly opoziční strany v minulosti opakovaně. Nejčastěji - celkem pětkrát - jim musely čelit koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a zelených Mirka Topolánka a později i koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (nahrazeny později LIDEM) Petra Nečase. Naposledy Sněmovna vyjádřila nedůvěru 24. března 2009 vládě Mirka Topolánka.