Prezident liberlandu, nebo recesista? Vyberte si.

Prezident liberlandu, nebo recesista? Vyberte si. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Prezident Liberlandu Vít Jedlička: Za všechno může byrokracie a Babiš

Vít Jedlička je nejslavnějším Čechem dneška. Píšou o něm světové agentury, objevuje se v televizních zprávách po celém světě. Stačilo k tomu málo - velká vize a malý kousek půdy, "území nikoho" mezi Chorvatskem a Srbskem. 

Právě ten se svými svobodomyslnými přáteli Jedlička obsadil a vyhlásil na něm svobodný stát Liberland. Přípravný výbor jej zvolil prezidentem a sen o Liberlandu, zemi s dobrovolnými daněmi, nulovou byrokracií a nezávislosti na bruselské legislativě získal poněkud pevnější obrysy.

Žádosti o občanství Liberlandu se Jedličkovi jen hrnou, Liberlanďanem se chtějí stát desítky lidí nejen z Česka, ale i celého světa. Na otázku, proč se nesnaží Jedlička coby člen Svobodných prosadit liberální principy do české politiky, odpovídá:

"Já jsem se pět let snažil. Ale bez ohledu na to, zda vládla pravice či levice, daně se pořád zvyšovaly a zvyšoval objem regulací. Pravicová vláda zavedla dvacet nových daní a regulace z Bruselu se na nás valí čím dál víc. A ve chvíli, kdy si občané tohoto státu zvolili bývalého agenta Státní bezpečnosti a člověka, jehož úspěch je založen na dotacích, propadl jsem skepsi a řekl si, že na to musím jít úplně jinak. V systému, ve kterém se tak jednoduše dají koupit média a z lidí, kteří společnosti ovládali už před listopadem 89, se stávají ministři financí, žádná změna není možná. Proto jsem přišel s projektem Liberlandu."

Rozhovor s Vítem Jedličkou najdete v aktuálním vydání časopisu Reflex.

Obálka 21Obálka 21|Reflex