Ministr financí Andrej Babiš odvolal kvůli ztrátě důvěry náměstka pro oblast mezinárodních vztahů Martina Prose

Ministr financí Andrej Babiš odvolal kvůli ztrátě důvěry náměstka pro oblast mezinárodních vztahů Martina Prose Zdroj: ČTK

Ministr financí Babiš odvolal svého náměstka Prose

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvolal kvůli ztrátě důvěry náměstka pro oblast mezinárodních vztahů Martina Prose (ČSSD). ČTK o tom ministerstvo informovalo v tiskové zprávě. Babiš svého náměstka za ČSSD kritizoval již dříve za to, že jménem ministerstva požádal Českou národní banku (ČNB), aby prověřila podezření na možnou manipulaci pražské mezibankovní sazby PRIBOR. Podle ministra tím poškodil pověst bankovního trhu.

Pros o prošetření požádal písemně v dubnu. V dopise adresovaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi hovoří o znepokojivých zprávách ohledně sazby PRIBOR, z nichž nejzávažnější prý zahrnuje rovněž obavy z manipulace. Případná manipulace se sazbou, která má vyjadřovat, za kolik si banky půjčují mezi sebou, přitom podle Prose může způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit i cenu některých hypoték. Ministerstvo financí prý k vyhodnocení sazby PRIBOR nemá pravomoci.

ČNB následně v reakci uvedla, že by uvítala, aby Pros blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá a také je konkrétně doložil. Centrální banka také upozornila, že okolnosti dopisu byly z pohledu dlouhodobě nastavené oficiální komunikace mezi veřejnými institucemi velmi nestandardní a v novodobých dějinách spolupráce mezi ČNB a MF nemají obdoby. "Dopis byl odeslán bez vědomí ministra financí, nebyl označen jako 'otevřený', a přesto byl poskytnutý i médiím," dodala ČNB.

Výpočet sazby PRIBOR má na starosti soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šesti předními bankami. Nyní jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.