Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: csfd.cz

V Egyptě přibývá násilí vůči oponentům režimu. Policisté a vojáci znásilňují ženy i muže

Egyptské bezpečnostní síly stále častěji znásilňují nebo bijí zadržené osoby. V dnes zveřejněné zprávě to tvrdí Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH). Její materiál obsahuje četná svědectví, ale obsah nelze ověřit. Egyptské ministerstvo vnitra ani armáda zprávu nekomentovaly.

Mezi oběťmi jsou údajně členové nevládních organizací, ženy a studenti, násilníky jsou pak policisté, vojáci a tajní agenti, kteří útočí nejenom na zadržené ženy, ale i na muže. Zpráva se zabývá situací po svržení bývalého prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013, kdy se moci chopila armáda a zemi nyní vede její bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

Násilníci zůstávají podle FIDH nepotrestáni, což aktivisté považují za důkaz, že nejde o nahodilé případy, ale o "cynickou politickou strategii, která má umlčet oponenty". Autoři zprávy přiznávají, že nemohou dokázat, že k útokům dostávají vojáci nebo policisté rozkazy. Ti, kdo si na zacházení stěžovali, však čelí hrozbám a dalším policejním útokům.

Sexuálního násilí přibylo po odstoupení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v revolučním roce 2011. Sísí sexuálně motivované útoky označil za nepřijatelné a vyzval k obnově morálních hodnot.

Svědectví obsažená ve zprávě svědčí o velké brutalitě útočníků, kteří znásilňují a používají k tomu i předměty nebo mučí lidi elektrošoky v oblasti genitálií.

Jedna studentka viděla policistu, jak chytil mladou ženu za prso. Řekla mu, aby ženu zatkl, jestli chce, ale nesahal jí na prsa. Chytil pak stejným způsobem i stěžovatelku a začal ji bít. Studentka skončila v policejní dodávce, kde bití pokračovalo a kde na ni začali útočit dva vojáci a ten, který ji zatkl, ji znásilnil. "Byla jsem ochromená, ti vojáci se smáli, zvracela jsem krev. Mám zničený život," sdělila žena.

Jeden z aktivistů egyptské nevládní organizace vypověděl, že on má zkušenost z policejního zátahu v Alexandrii. "Nechali nás kleknout si s rukama za hlavou. Oddělili ženy a nás začali prohledávat a sexuálně obtěžovat. Snažil jsem se sundat ruku vojáků ze svých kalhot a oni mne bili tak dlouho, až jsem nebyl schopen se bránit," řekl muž označený pouze písmenem K.