David Rath

David Rath Zdroj: Profimedia.cz

A další finta: Rath najednou nemá obhájce. Dostal den, aby sehnal nového advokáta

Bývalý poslanec David Rath obžalovaný z korupce nemá advokáty. Původním obhájcům vypověděl minulý týden v pátek plnou moc a soudu dnes tvrdil, že ho zastupuje Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského, který případ u Krajského soudu v Praze projednává. Advokát Pacovský ale poslal dnes ráno soudu e-mail s ověřeným podpisem, ve kterém píše, že případ dělat nebude, protože se mylně domníval, že jde o novou věc.

Soudce hlavní líčení, které mělo pokračovat závěrečnou řečí advokátů, přerušil a dal Rathovi dnešek na sehnání nové obhajoby.

Rath přišel k soudu bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení. Exposlanec řekl, že se v pátek sešel s jeho strýcem Michalem Pacovským, se kterým se domluvil na udělení plné moci a převzetí obhajoby. Na schůzku dorazili i jeho dosavadní advokáti Roman Jelínek a Adam Černý. Podle informací ČTK Ratha oslovil Michal Pacovský. "Nebyla to moje osobní iniciativa, ani obhájců," dodal Rath. V pátek prý advokát Pacovský Rathovi přednesl novou strategii obhajoby. „Byly předány materiály k dnešní závěrečné řeči. Sdělil mi důvěrné informace například o vás, že vás zná od dětství. Volil by smírnější postup,“ řekl Rath soudci Robertu Pacovskému.

Rath dnes nevěděl, proč nový obhájce k soudu nedorazil. Soudce pak přečetl e-mail, který soudu zaslal dnes ráno jeho strýc, ve kterém píše, že na případu nepracuje, protože jde o rozpracovanou záležitost a ne novou věc, jak se původně domníval. Bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je kvůli údajnému ovlivňování zakázek obviněn také v další části kauzy, ve které jsou vyšetřovány zejména firmy. Případ ještě nemá soud na stole.

Advokát Pacovský dnes odjel na zahraniční pracovní cestu, sdělila ČTK jeho asistentka.

Rath je obžalovaný z ovlivňování stavebních a zdravotnických veřejných zakázek ve Středočeském kraji financovaných ze zdrojů Evropské unie. Hrozí mu až 12 let vězení, žalobce Petr Jirát mu minulý týden ve své závěrečné řeči navrhl nejméně devítiletý trest a propadnutí veškerého majetku. Hlavní líčení trvá od srpna 2013.