Drama ve vzduchu i na zemi: Američané zabili velitele Islámského státu, zadrželi otrokářku

Drama ve vzduchu i na zemi: Američané zabili velitele Islámského státu, zadrželi otrokářku Zdroj: profimedia.cz

Drama ve vzduchu i na zemi: Američané zabili velitele Islámského státu, zadrželi otrokářku

Vrtulníky speciálních amerických sil se v noci z pátku na sobotu znenadání objevily při tajné operaci ve městě Dajr az-Zaur ve východní Sýrii. Vysadily několik desítek vojáků, kteří se pak přemístili k domu, který obýval vysoce postavený velitel džihádistů z Islámského státu Abú Sajjáfa. Začalo drama, které ale netrvalo dlouho. V boji se islamisté snažili použít jako živé štíty i děti a ženy. Akce Američanů přesto skončila úspěchem.

Rozkaz, který schválil a nařídil přímo americký prezident Barack Obama, zněl: Zajmout Sajjáfu, který měl v rámci Islámského státu na starosti finanční operace a kontrolu obsazených ropných a plynových polí. Ostatně nedaleko jeho domu v Dajr az-Zaur se nachází známé velké ropné pole Al-Omar. Sajjáfa se ale bránil se zbraní v ruce a vojáci ho zabili.

Kromě něj bylo při boji zabito také 12 jeho bojovníků. O život nepřišel nikdo z Američanů a údajně nebyl ani nikdo zraněn, protože operace byla překvapivá a mimořádně rychlá. Lehce poškozen byl jeden vrtulník, po kterém rebelové stříleli.

Na místě akce byly zabaveny i mobilní telefony a počítače. V nich by se podle Američanů mohly nacházet informace o tom, jak probíhá byznys islamistů s uloupenou ropou a plynem. Ten totiž činí z Islámského státu momentálně nejbohatší ozbrojenou povstaleckou skupinu světa, jejíž majetek se odhaduje na 2 miliardy dolarů.

Zatčena byla ale při operaci manželka velitele, Umm Sajjáfová. Ta se měla podílet na obchodech, při kterých byli do otroctví prodáváni členové utlačované menšiny Jezídů (hovoří kurdsky a jejich víra se skládá z mnoha prvků různých náboženství, proto je muslimové pronásledují jako bezvěrce a satanisty). Sajjáfovou odvezly americké vrtulníky na utajené místo do Iráku.

Po útoku na sídlo Abú Sajjáfa připojila spojenecká letadla ještě údery na blízká ropná pole, jež jsou v držení Islámského státu. Zde mělo být zabito dalších 40 extrémistů.

Mluvčí Pentagonu po akcích oznámil, že vše bylo provedeno s požehnáním irácké vlády, zatímco syrský režim prezidenta Bašára Asada nebyl informován.