B.B. King

B.B. King Zdroj: Profimedia.cz

Ve věku 89 let zemřel král blues B.B. King

Ve věku 89 let zemřel americký kytarista, zpěvák a skladatel B.B. King, považovaný za krále blues. Podle agentury AP zemřel v Las Vegas, kde v poslední době žil. Riley B. King, jak zní jeho skutečné jméno, byl v poslední době vážně nemocný. Během své téměř sedmdesátileté kariéry vydal desítky alb. Několikrát vystupoval i v České republice.

Hudebníkův právník Brent Bryson AP řekl, že King zemřel ve spánku ve čtvrtek ve 21:40 (dnes v 06:40 SELČ). B.B. King, který více než dvacet let žil s cukrovkou druhého typu, byl v posledních dnech v trvalé péči lékařů.

Rodák z města Itta Bena ve státě Mississippi je ikonou americké hudby, stejně jako jeho kytary Gibson Lucille. Prodal miliony desek. V žebříčku nejlepších kytaristů magazínu Rolling Stone z roku 2011 se umístil na šestém místě.

Patnáctinásobný držitel hudebních cen Grammy dokázal blues okořenit prvky jazzu, swingu nebo popu a ovlivnit generace rockových kytaristů, jako byli nebo jsou Eric Clapton, Buddy Guy, Jimi Hendrix, Keith Richards nebo Stevie Ray Vaughan. S Claptonem v roce 2000 natočil album Riding With the King. Novou generaci fanoušků oslovil v roce 1998, když s irskou kapelou U2 natočil singl When Love Comes to Town.

Typický pro Kingův styl je vibrato, do něhož rozechvíval kytarové struny levou rukou, a hluboký znělý hlas.

Mezi jeho nejznámější písně patří The Thrill Is Gone, You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer nebo Whole Lotta Love.

V Praze B.B. King vystoupil v dubnu roku 1998 společně s českým bluesovým kytaristou Lubošem Andrštem. Spolupráci si zopakovali v červenci 2000 ve zlínském klubu Golem.

King byl dvakrát ženatý a měl údajně dohromady 15 biologických a adoptivních dětí.