Jaromír Jágr

Jaromír Jágr Zdroj: ČTK

Čeští hokejisté po vítězství 5:3 nad Finskem postupují do semifinále

Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Praze Finsko 5:3 a v sobotním semifinále je čeká Kanada. Svým druhým gólem v zápase rozhodl v 56. minutě Jaromír Jágr. Dvakrát se mezi střelce zapsal i Jan Kovář. O poslední gól se při power play soupeře postaral Vladimír Sobotka.

Klíčový duel turnaje o postup do bojů o medaile byl na začátku velkou taktickou bitvou. Oba celky se soustředily na pozornou obranu a brankáři Pavelec a Rinne moc práce neměli. Pozornost českého gólmana vyzkoušel ve 3. minutě Kemppainen, ale nemířil přesně. Rinneho zkoušel překvapit Zaťovič.

Bezbrankový stav se změnil v 9. minutě, kdy se mezi betony finského gólmana trefil po Eratově přihrávce Jan Kovář. Češi teprve potřetí na turnaji vstřelili první branku zápasu. Při Aaltonově vyloučení měl blízko k druhému gólu aktivní Sobotka, Rinne však jeho střelu se štěstím vyrazil.

Pavelec si první vážnější zákrok připsal až ve 13. minutě, kdy od modré čáry střílel Lindell. Ještě v první třetině se ale Seveřanům podařilo vyrovnat. Kontiolovu střelu nešťastně zblokoval Čáslava přímo k Ruutuovi, jenž překonal Pavelce.

Ve 24. minutě se hostům podařilo utkání otočit. Lepistö vystřelil, český gólman vyrazil puk k Jokinenovi a finský kapitán pohotově dorazil.

Český tým ale inkasovaná branka nepoznamenala, dál byl střelecky aktivnější a podařilo se mu získat vedení zpět. S pokusem Novotného si ještě Rinne poradil, ale Jágr jej ve 34. minutě v přesilové hře již překonal. Pátým gólem na MS oslavil svůj 150. reprezentační start.

Na ledě se začalo více jiskřit a výsledkem byla další početní výhoda, tentokrát čtyři na tři, ve které se pohotovou dorážkou podruhé v zápase prosadil Kovář. Finové podruhé inkasovali v oslabení, v předešlých sedmi duelech turnaje přitom všechna svá vyloučení přestáli bez úhony.

Ve 43. minutě mohl český tým uklidnit Sobotka, svůj brejk ale neměl čas ideálně zakončit a vzápětí Finové vyrovnali. Na Jokinenovu přihrávku zpoza branky si najel Barkov a nezaváhal. Obě mužstva se poté opět snažila zejména neudělat chybu a čekala na šanci. V 56. minutě vzal osud duelu do svých rukou Jágr, který objel branku a překonal Rinneho počtvrté. Těsnou výhru výběr kouče Růžičky ubránil i při závěrečné power play Finů. Navíc Sobotka přidal pátý český gól.

ČR - Finsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Jan Kovář (Erat, Klepiš), 34. Jágr (Voráček, Jan Kovář), 36. Jan Kovář (Jágr, Voráček), 55. Jágr, 60. Sobotka - 18. T. Ruutu (Kontiola, Lepistö), 24. J. Jokinen (Lepistö, Donskoi), 45. Barkov (J. Jokinen).

Rozhodčí: Olenin, Gofman - Lazarev (všichni Rus.), McIntyre (USA).

Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0.

Diváci: 17.383 (vyprodáno).

Sestavy:

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Novotný, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Louhivaara, Kontiola, T. Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Pihlström, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.