Policista pochybil při řádění masového vraha v Uherském Brodě. Snížili mu na 3 měsíce plat…

Policista pochybil při řádění masového vraha v Uherském Brodě. Snížili mu na 3 měsíce plat… Zdroj: Profimedia.cz

Policista pochybil při řádění masového vraha v Uherském Brodě. Snížili mu na 3 měsíce plat…

Zlínská policie potrestala operační důstojníky, kteří v únoru pochybili při střelbě v Uherském Brodě. Policistovi, který zpochybnil plán proti střelci zakročit, nadřízení na tři měsíce snížili plat. Jeho kolega dostal písemné napomenutí, uvedla dnes Česká televize. Při únorové tragédii v restauraci Družba střelec usmrtil osm lidí. Podle dřívějšího vyjádření policie neměla pochybení policistů vliv na životy obětí.

Tragédie se v restauraci Družba stala 24. února. Místní třiašedesátiletý muž tehdy vešel dovnitř a bez varování začal střílet. Zastřelil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let a pak i sebe. Další žena byla zraněna, několika lidem se podařilo utéct. Policie čelila kritice kvůli tomu, že údajně proti střelci zasáhla příliš pozdě. Podle výsledků vnitřní kontroly ale chyboval jen operační důstojník, který dostal informaci o plánu provést zákrok proti střelci. Zákrok ale zpochybnil kvůli lidem uvnitř restaurace, aby se nestalo „ještě něco horšího“. Velící policista se však jeho názorem neřídil.

Kromě kázeňského řízení policie se zásahem zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její vyšetřování ale potrvá déle. Výsledky by mohly být známy zhruba v řádu měsíců. Podle státního zástupce Romana Kafky by mohly přinést návod, jak by policie měla postupovat v podobných případech v budoucnosti.

K obětem neměl střelec žádný vztah. Podle Kafky byla spáchána osminásobná vražda a pokus o vraždy dalších lidí. Muž střílel legálně drženými zbraněmi.