Diktátor Kim Čong-un (vlevo) a jeho údajně popravený ministr obrany Hjon Jong-čol (v kroužku)

Diktátor Kim Čong-un (vlevo) a jeho údajně popravený ministr obrany Hjon Jong-čol (v kroužku) Zdroj: ČTK

Kim Čong-un prý nechal rozstřílet z protiletadlové zbraně svého ministra obrany

Severokorejský diktátor Kim Čong-un po obvinění z vlastizrady nechal údajně popravit svého ministra obrany Hjon Jong-čola. Jihokorejské poslance o tom informovala jihokorejská tajná služba, napsala dnes agentura Reuters.

Pokud se likvidace Hjona potvrdí, bude jeho smrt součástí rozsáhlé čistky, kterou se severokorejský vůdce Kim snaží upevnit svou moc. Vládu nad komunistickou zemí převzal v roce 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila.

Hjona, který ministerstvo obrany vedl od loňského roku, zabila podle jihokorejské rozvědky popravčí četa veřejně před několika stovkami lidí palbou z protiletadlové zbraně. Ministr, který ještě v dubnu vystoupil s projevem na bezpečnostní konferenci v Moskvě, údajně ztratil u Kima vážnost poté, co usnul během vojenské přehlídky.

V dubnu jihokorejská rozvědka uvedla, že severokorejský diktátor letos nechal údajně popravit 15 činitelů, z nichž někteří kritizovali jeho politiku.

K pravidelným čistkám ve vládních a nejvyšších vojenských kruzích se pravidelně uchyloval i Kimův otec Kim Čong-il a také děd a zakladatel totalitního státu Kim Ir-sen. Koncem roku 2013 nechal Kim Čong-un popravit svého strýce Čang Song-tcheka, který byl považován za hlavní postavu v pozadí vlády. Čang pomohl severokorejskému vůdci upevnit jeho moc poté, co v prosinci 2011 zemřel Kim Čong-il.