Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Češi se připravují na hybridní válku: Armáda sestavuje nové bojové komando

Složitá bezpečnostní situace ve světě přivedla českou armádu na myšlenku sestavení nové bojové jednotky. Má se jednat o specialisty o síle 200 dobře vycvičených bojovníků. Je otázkou, zda podobný počet dokáže vůbec něco „vybojovat“.

Armáda sestavuje novou speciální jednotku, její součástí bude bojové komando. Armáda tak reaguje na nové hrozby spojené například s takzvanou hybridní válkou. Úkolem jednotky bude spolupracovat a doplňovat vojáky 601. skupiny speciálních sil a to především při ofenzivních akcích. Jedna její část se bude zaměřovat na informační a psychologické operace. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

"Současné komplexní bezpečnostní prostředí vyznačující se často nepřehlednými, až hybridními způsoby vedení boje vyžaduje od armády schopnost adaptovat se, připravovat se a reagovat na nové hrozby," poznamenala.

Hybridní válkou bývá označováno současné použití tradičních prostředků vedení války s nekonvenčními technikami, které doplňují třeba psychologické operace a kybernetické útoky. Takovou válku vedou Rusové i na východní Ukrajině.

Jednotka, která bude sídlit v Olomouci, by měla být schopna nasazení od začátku roku 2017. Plného stavu, který je plánován na 200 osob, by měla dosáhnout asi za pět let.

Na konci května a na začátku června armáda pořádá první výběrové řízení.