Zdroj: Profimedia

Obžalovaným v kauze Metanol navrhuje státní zástupce trest pět až jedenáct let vězení

Státní zástupce Roman Kafka dnes navrhl sedmi mužům obžalovaným v hlavní větvi metanolové kauzy za ohrožování zdraví závadnými potravinami tresty od pěti zhruba do 11 let. Loni v květnu jim zlínský krajský soud přitom uložil za obecné ohrožení tresty od osmi do 21 let. Olomoucký vrchní soud ale po jejich odvolání rozsudek zrušil a věc vrátil do Zlína. Krajský soud má znovu právní kvalifikaci i tresty zvážit. 

Podle vrchního soudu není kvalifikace skutku jako úmyslné obecné ohrožení přiléhavá, do úvahy tak připadá nejspíše ohrožování zdraví závadnými potravinami. Z tohoto trestného činu bylo také šest ze sedmi mužů obžalováno, sedmý, Martin Jirout z Trutnovska, je obžalován z obecného ohrožení. Jirout údajně distribuoval otrávený alkohol na Jičínsko a na Ostravsko. Podle Kafky je jeho jednání na hraně úmyslného obecného ohrožení.

Kafka Jiroutovi navrhl za ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty trest kolem 11 let a čtyř měsíců. Z obecného ohrožení byli obžalováni i další dva lidé z ostravské větve kauzy metanol, kterým údajně kontaminovaný alkohol Jirout dodal. V dubnu jim ale zlínský soud uložil sedm a 8,5 roku právě za ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Podle obžaloby Jiroutovi hrozí 12 až 20 let i výjimečný trest, pěti dalším distributorům a prodejcům z hlavní větve kauzy pět až 12 let a poslednímu dva roky až osm let vězení. Hlavním míchačům směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi vrchní soud potvrdil pravomocně za obecné ohrožení doživotní trest, patnáctiletý trest přijal hlavní distributor otrávené směsi Jiří Vacula.

Dvěma mužům ze Zlína, Alexandru Jordánovi a Martinu Cekotovi, Kafka dnes navrhl trest kolem 8,5 roku. U Aleše Svobody by se spokojil s pětiletým trestem. Jordán údajně převzal od Vaculy otrávenou směs, z níž Svoboda vyrobil alkohol, jenž dodal podle obžaloby provozovateli večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy Cekotovi. Tři lidé po vypití tohoto alkoholu zemřeli.

Trest 8,5 roku státní zástupce žádá i pro jednatele firmy Vapa Drink Viktora Koláčka z Týna nad Bečvou a pro podnikatele z Bystřice pod Hostýnem Libora Vanderku. Koláček údajně převzal 2000 litrů směsi, ze které vyrobil závadný alkohol. Většinu odebral Robert Sedlařík, majitel firmy Verdana, která byla výhradním distributorem Likérky Drak.

Díky zásahu policie se ale ke spotřebiteli nedostal. Další alkohol, který Koláček vyrobil, Vanderka podle Kafky dodal do Čech, kde po jeho vypití zemřeli dva lidé. Sedlaříkovi, který si odpykává pětiletý trest za daňový únik, Kafka navrhl mírné zvýšení či upuštění od dalšího trestu.

Zlínský soud loni v květnu uložil Koláčkovi 21 let, Vanderkovi 20,5 roku, Jiroutovi 16 let, Cekotovi 13,5 roku, Jordánovi 13, Svobodovi 12 a Sedlaříkovi osm let vězení. Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.