Chlapec se chtěl dostat do Španělska, pašovali jej v kufru

Chlapec se chtěl dostat do Španělska, pašovali jej v kufru Zdroj: Archív

Chlapec se chtěl dostat do Španělska, pašovali jej v kufru

Neobvyklý obrázek se naskytl španělským policistům v severoafrické Ceutě. V rentgenu, který ukazuje bezpečnostním pracovníkům letišť, co neseme v příručních zavazadlech, spatřili zkroucenou postavu malého chlapce.

Podle španělského deníku El País pocházel chlapec z Pobřeží slonoviny. Pašovala jej devatenáctiletá žena, která to zřejmě udělala na přání chlapcova otce.

Incident se odehrál tento čtvrtek. Když policisté kufr s devítiletým chlapcem otevřeli, našli jej údajně ve značně zkroucené pozici, kterou musel v kufru zaujímat.  Podle serveru BBC je nyní chlapec v péči ceutských úřadů, dokud nebude rozhodnuto, jak s ním dále naloží. Úřady totiž kontaktovaly chlapcova otce, který potvrdil, že si chlapcovo propašování přál. Otec chlapce žije od roku 2013 na Kanárských ostrovech. Přesné informace úřady zatím nezveřejnily, pouze však oznámily, že otec si chlapce s největší pravděpodobností vyzvedne.

Ceuta je velmi známým místem hned z několika důvodů. Jako španělská autonomní exkláva (jejíž autonomii však Španělsko neuznává) je „obklopena“ Marokem, přes nějž do této exklávy proudí tisíce migrantů z různých částí Afriky, mimo jiné i z Pobřeží slonoviny, odkud byl „propašovaný“ chlapec Abú.

CeutaCeuta|Google.com

Od roku 2012 se počet migrantů přicházejících ilegálně z Maroka do Španělska téměř z dvojnásobil, v roce 2013 to bylo již 3000 osob za rok.