Marcel Chládek

Marcel Chládek Zdroj: ČTK

Chládek kvůli Zemanovi zrušil jmenování nových profesorů

Jmenování nových profesorů se ve čtvrtek neuskuteční. O odložení slavnostního aktu rozhodl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) kvůli sporům akademiků s prezidentem Milošem Zemanem, který odmítl jmenovat trojici profesorů. Podle ministerstva školství přitom splnili všechny podmínky nutné ke jmenování. Chládek nyní usiluje o setkání se Zemanem a některými rektory.

Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů, jde o docenty Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Důvodem je podle Hradu minulost kandidátů. Akademici rozhodnutí prezidenta označují za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod.

Chládek se o Zemanově rozhodnutí dozvěděl na úterní schůzce, žádné konkrétní podklady, které by odmítnutí jmenovat profesory zdůvodnily, ale prý od hlavy státu nedostal. "Dnes jsem požádal o individuální schůzku pana prezidenta za účasti rektorů Karlovy Univerzity a Vysoké školy ekonomické, aby si tam vyslechli konkrétní důvody a zároveň jsem rozhodl, že zítřejší (čtvrteční) termín pro jmenování profesorů odsuneme," řekl dnes Chládek novinářům během jednání vlády.

Jmenování by se podle něj mělo uskutečnit až po setkání s prezidentem. Kdy k němu dojde, ale zatím neví. Dnes odpoledne se ministr sejde s dvojicí rektorů vysokých škol, na nichž trojice profesorů působí. O případné změně vysokoškolského zákona, který jmenování profesorů upravuje, se podle něj bude teprve diskutovat.

Chládek je přesvědčen, že všech 45 kandidátů, kteří jsou navrženi, splnilo podmínky stanovené zákonem a "není tam podle našeho názoru žádný zákonný důvod, proč nejmenovat tyto profesory." Zeman mu ke svým důvodům prý řekl, že jsou zásadní. Nemá ale žádné podrobnější informace, než se objevily v médiích.

U Eichlera, který působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE a v Ústavu mezinárodních vztahů, považuje Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády, a u Ošťádala zase údajné kontakty s komunistickou Státní bezpečností (StB).

U Fajta podle mluvčího Hradu šlo o informace Mladé fronty Dnes, která loni napsala, že Národní galerie chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu.