Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ŠJů, CC BY-SA

Třem lidem hrozí až doživotí za přípravu teroristického útoku na vlak

Třem z šesti lidí, kteří byli minulý týden obviněni po policejním zátahu proti extremismu, hrozí až doživotní vězení. Policie je viní z přípravy teroristického útoku na vlak. Dva další čelí stíhání za nepřekažení trestného činu, poslední pak za nedovolené ozbrojování kvůli údajnému přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě. Dnes to sdělila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Žalobci doposud právní kvalifikaci údajných trestných činů tajili. Nyní vyšlo najevo, že podle policistů obviněná trojice připravovala jako organizovaná skupina "přerušení dopravy ve větším rozsahu". Trestný čin teroristického útoku spáchá ten, kdo jedná v úmyslu poškodit obranyschopnost ČR, narušit její politickou či hospodářskou strukturu, zastrašit obyvatelstvo nebo protiprávně k něčemu přinutit vládu či jiný orgán veřejné moci.

Server Lidovky.cz už dříve uvedl s odvoláním na policejní dokumenty, že obvinění jsou levicoví extremisté, kteří se hlásí k Síti revolučních buněk. Minimálně od loňského září prý plánovali útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín - Beroun. Žalobci zatím údajnou trestnou činnost konkretizovat nechtějí. V následujících týdnech budou rozhodovat o stížnostech, které si obvinění proti trestnímu stíhání podali.

V případě prokázání viny hrozí trojici, která je ve vazbě, 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, tedy až doživotí. Vedle trestu odnětí svobody jim může soud uložit také propadnutí majetku.

Za nedovolené ozbrojování může jít další obviněný do vězení až na pět let, nepřekažení trestného činu postihuje zákoník až třemi lety odnětí svobody.

Hromadně účinná zbraň byla podle Zenklové nalezena při domovní prohlídce. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu minulé úterý objevil v Brně-Králově Poli extrémně nebezpečný předmět, podle informací ČTK to byl nástražný výbušný systém přechovávaný v bytě panelového domu. V souvislosti s nálezem museli čtyři lidé dočasně opustit své obydlí, zásah pyrotechniků trval několik hodin. Později pak policie zasahovala i v Komunitním centru Ateneo v Mostě, kde se pořádají diskusní večery a projekce.

Trestný čin teroristického útoku se se ve své současné podobě dostal do trestního zákona novelou z roku 2004. Podle dostupných informací za něj byl zatím pravomocně odsouzen pouze muž, který v opilosti poslal v roce 2012 tehdejšímu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) dva výhružné e-maily. Kvůli nespokojenosti se svou životní situací v nich tvrdil, že se oblepí několika kilogramy silné výbušniny a "pokusí se všechny zlikvidovat najednou uprostřed nějakého důležitého zasedání vlády, kde se bude nacházet co nejvíce jejích členů". Svou hrozbu nenaplnil, od soudu odešel s dvouletým podmíněným trestem.