Kardinál Miroslav Vlk

Kardinál Miroslav Vlk Zdroj: Jiří Benák / iDnes / Profimedia.cz

Kardinál Vlk bude vyslancem papeže na akcích k výročí smrti Husa

Papež František jmenoval kardinála Miloslava Vlka svým vyslancem na akcích k 600. výročí upálení středověkého církevního reformátora Jana Husa, které se budou konat počátkem července v Praze. ČTK o tom dnes informoval mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora s tím, že emeritní pražský arcibiskup Vlk byl papežovým "zvláštním legátem" pro Husovské slavnosti jmenován 2. května.

Mluvčí připomněl, že Vlk se zasloužil o vznik ekumenické Husovské komise, v níž se před čtvrtstoletím sešli znalci dějin a teologie z České republiky. Vrcholem její desetileté práce bylo podle Vlka uspořádání Husovského symposia na Papežské lateránské universitě v Římě, při kterém tehdejší papež Jan Pavel II. ocenil Husův kněžský život, zařadil ho mezi reformátory církve a vyjádřil "hluboké politování nad krutou smrtí, k níž byl Jan Hus odsouzen a která se pak stala zdrojem konfliktů a rozdělení v myslích a srdcích českého lidu". 

Na tyto aktivity podle Vlka navázala ekumenická komise pro přípravu letošních Husovských oslav. Jako hlavní cíl si stanovila přiblížení Husova duchovního odkazu současné společnosti. Chce také představit Husa bez příkras a dobových pohledů.

Husovské slavnosti se budou konat v neděli 5. a v pondělí 6. července v centru Prahy. Nabídnou řadu duchovních a kulturních akcí od bohoslužeb přes koncerty, divadelní vystoupení až po přednášky a diskuze. Hlavní pódium bude umístěno v sousedství pomníku mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Na Ovocném trhu bude možné zažít atmosféru středověkého tržiště. V okolních kostelích bude připraven poutnický program a další literární, hudební a interaktivní programy. Součástí slavností je sbírka na pomoc lidem trpícím ve válečných konfliktech na Blízkém východě.