Češi prohráli s Kanadou 3:6

Češi prohráli s Kanadou 3:6 Zdroj: ČTK

Češi nedokázali přehrát silnou Kanadu, podlehli jednoznačně 3:6

Čeští hokejisté prohráli ve svém třetím zápase na mistrovství světa v Praze s Kanadou 3:6 a připsali si druhý nezdar na turnaji. Ve 36. minutě sice vyrovnal na průběžných 2:2 Martin Zaťovič, favorizovaný soupeř se však ještě ve druhé třetině dostal opět do vedení a ve třetí části duel dovedl bezpečně do vítězného konce. Kanada se s plným počtem bodů posunula do čela základní skupiny A, svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky jsou čtvrtí.

Český tým s Kanadou prohrál na vrcholném turnaji sezony potřetí za sebou, naposledy ji přehrál před pěti lety na šampionátu v Německu.

Po opatrném úvodu se do první šance dostali ve 3. minutě Jordán a Červenka, ani jeden z nich však odrytou branku po menším Smithově zaváhání netrefil. V další příležitosti se neprosadil ani Kovář.

Kanaďané poté předvedli mnohem lepší efektivitu. V 5. minutě Eberle rychle vybruslil zpoza branky a překvapil Pavelce. Češi tak i potřetí na turnaji inkasovali v zápase jako první.

Vyrovnat mohl Voráček, ale neuspěl stejně jako na druhé straně Crosby, jemuž však v ideálním zakončení zabránil Hejdův faul. Zámořští hráči přesilovku nevyužili, druhé branky se ale dočkali v závěru první třetiny. Po přesné Muzzinově přihrávce se trefil Hall.

Český tým však na gól v čase 19:01 dokázal rychle odpovědět. O 21 sekund později tečoval Kovářovu střelu Erat a překonal spoluhráče z Arizony v kanadské brance.

Ve druhé třetině nejprve při Smoleňákově vyloučení podržel spoluhráče Pavelec, poté se činil při první české přesilovce v zápase Smith. Jágr ani Nakládal jej však překonat nedokázali, po vyrovnání hráčů na ledě se neprosadil ani Sobotka.

Ve 36. minutě to bylo 2:2 a zasloužila se o to čtvrtá česká útočná formace. Střelu pohotově dorážejícího Simona přizvedl Zaťovič a vyprodaná O2 arena explodovala.

Radost však domácím fanouškům nevydržela dlouho. Kanaďané přidali v herním nasazení a ještě ve druhé části získali vedení zpět. Pavelce překonal Couturier a jen díky dalšímu povedenému zákroku opory Winnipegu nevedli zámořští hráči o dvě branky. Na českého brankáře si ve velké šanci nepřišel ani Giroux.

V další početní výhodě ve třetí části však již počtvrté inkasoval. Ve 43. minutě Pavelce překonal Seguin. Šance na možný český obrat vzala další kanadská přesilovka a v ní chybná rozehrávka Koláře, po které střílel Crosby do prázdné branky. V 58. minutě ještě duel lehce zdramatizoval přesnou střelou Sobotka. Kouč Růžička se pak rozhodl pro power play, ve které Kanaďané přidali šestý gól.