Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

V USA se střílelo během výstavy karikatur Mohameda, dva lidé zemřeli

V americkém Texasu se střílelo na místě konání výstavy karikatur proroka Mohameda. Dva útočníky, kteří začali v neděli večer místního času (dnes nad ránem SELČ) pálit před konferenčním centrem ve městě Garland nedaleko Dallasu, policie zastřelila, uvedl starosta města v prohlášení. Při přestřelce byl zraněn nejméně jeden strážný. Zatím není jasné, zda útok nějak souvisel s výstavou.

V Garlandu se konala výstava kreseb v rámci akce Draw the Prophet (Nakresli proroka), kterou organizovalo protiislámské hnutí American Freedom Defense Initiative. Šlo o díla v rámci soutěže o nejlepší karikaturu proroka Mohameda; její vítěz měl obdržet finanční odměnu ve výši 10.000 dolarů (asi 250.000 korun), napsala agentura AP.

Události se účastnil i šéf nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders.

V konferenčním centru v Garlandu akci kromě něj sledovalo dalších asi 200 lidí včetně novinářů. Budova byla uzavřena poté, co došlo ke střelbě; všichni přítomní byli evakuováni.

"Dva muži přijeli před vstup do budovy autem. Oba byli ozbrojení a začali pálit na pracovníka ochranky. Policisté proti ozbrojencům zakročili a usmrtili je," uvedl starosta Garlandu Douglas Athas na oficiálním facebookovém profilu města. Na místě jsou nyní pyrotechnici, kteří zkoumají, zda v autě útočníků nejsou nějaké výbušniny.

Letos v lednu šokoval celý svět útok na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo, který opakovaně publikoval karikatury proroka Mohameda. Dva muslimští radikálové při něm zabili 12 lidí včetně redaktorů a kreslířů. Muslimové považují zobrazování Mohameda za urážlivé, už v roce 2006 vyvolalo vášnivé protesty v muslimském světě zveřejnění karikatur proroka v dánském deníku Jyllands-Posten.