Nepál

Nepál Zdroj: EPA

Osm dní po ničivém zemětřesení našli v Nepálu v sutinách další přeživší lidi

Tři živé lidi našli v sutinách záchranáři osm dní po ničivém zemětřesení v Nepálu, v jehož důsledku přišlo o život již přes 7000 osob. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Dva přeživší objevili v troskách domku z nepálených cihel, třetí byl vytažen ze závalu. Podle agentury AFP byl na jiném místě země v sobotu zachráněn stařec, kterému prý je přes 100 let. Dosud poslední živé lidi vytáhli z trosek ve čtvrtek, poté vláda označila naději na objevení dalších přeživších za minimální.

Lidé naléhavě potřebují další materiální pomoc, která se k nim však složitě dostává kvůli nepružným celním předpisům. OSN proto podle agentury AFP vyzvala nepálskou vládu, aby je uvolnila.

Nalezení přeživších, které média označují za malý zázrak, potvrdil DPA mluvčí ministerstva vnitra. Dvě ženy a muž z okresu Sindhúpalčok ležícího severovýchodně od metropole Káthmándú byli ihned převezeni do nemocnice. Agentura AP však s odvoláním na jiný zdroj uvedla, že přeživší nevyprostili ze sutin dnes, ale blíže neupřesněný den tohoto týdne.

Nepálská policie dnes podle AFP upozornila na další velmi nenadálou záchranu: z trosek svého domu byl v sobotu vyproštěn stařec, jehož věk úřady určily na 101 let. Muž z okresu Nuvakot vzdáleného 80 kilometrů severozápadně od hlavního města byl zraněn pouze lehce a vrtulník jej přepravil do nemocnice.

Úřady se však obávají, že budou stále převládat spíše smutné zprávy.

Po nalezení dalších mrtvých těl v sutinách domů dosáhl dnešní potvrzený počet obětí zemětřesení už 7040. Zraněno bylo podle aktuální bilance 14.123 lidí, z nichž v nemocniční péči je 6512.

Nepálský ministr financí dnes podle AFP varoval, že bilance obětí "výrazně vzroste". Některé z okresů zasažené silnými otřesy jsou totiž stále nepřístupné a záchranáři tam ještě nemohli začít zjišťovat následky katastrofy. "Do některých vesnic jsme se ještě nedostali, a přitom víme, že v nich byly všechny domy zbořeny," prohlásil ministr financí Ram Šaran Mahat.

Vlády řady zemí světa mezitím pokračují v posílání stovek tun humanitární pomoci; například Indie vypravila dodávku 100.000 stanů, které by do Nepálu měly dorazit v pondělí. Právě stany či plachty, které patří kvůli nutnosti zajistit pro statisíce lidí nouzové ubytování mezi nejpožadovanější věci, již vláda zvláštním nařízením osvobodila od cel, což jejich distribuci urychluje.

U řady dalších věcí k tomu však zatím nedošlo, a proto šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová vyzvala nepálského premiéra, aby tak jeho vláda učinila. Připomněla, že Nepál v roce 2007 podepsal úmluvu, která jej zavazuje ke zjednodušení celních a daňových pravidel pro distribuci humanitární pomoci. "Slíbil, že zajistí, aby se tak stalo, takže doufám, že od nynějška uvidíme zlepšení v těchto administrativních záležitostech," řekla Amosová AFP.

Letiště v Káthmándú bylo dnes podle agentury AP uzavřeno pro velká vojenská a nákladní letadla, která sem dopravují pomoc, neboť na ně podle vedení terminálu není stavěné. Šéf letiště uvedl, že se v jeho povrchu začaly objevovat trhliny a úřady požádaly mezinárodní dárce, aby používali menší letadla.

Během osmi dnů od zemětřesení zaznamenal Nepál již více než 70 různě silných následných otřesů, kvůli nimž jsou lidé vystrašeni a řada z nich stále přespává pod širým nebem.

Podle agentury DPA se mezitím stáhly takřka všechny horolezecké výpravy z nejvyšší hory světa Mount Everestu. Ty poslední tak učiní v nejbližších dnech, řekl DPA belgický horolezec Damien François ze základního tábora, který prý vypadá "jako po cunami".

Zemětřesení o síle 7,8 stupně na masivu Mount Everestu spustilo mnoho lavin, které zabily nejméně 18 lidí.

Podle OSN zemětřesení zasáhlo osm milionů z celkových 28 milionů obyvatel Nepálu, z toho 1,7 milionu dětí. Otřesy půdy zbořily nebo poničily přes 200.000 domů.