William a Kate

William a Kate Zdroj: Profimedia.cz

Velká Británie slaví: Kate přivedla na svět princeznu

Vévodkyně Kate dnes v Londýně porodila dceru. Informoval o tom Kensingtonský palác. Druhý potomek britského prince Williama se narodil v 8:34 místního času (9:34 SELČ) a po porodu vážil 3,7 kilogramu. Matce i dítěti se podle paláce daří dobře. Jméno dítěte, které je čtvrtým v řadě následníků britského trůnu, bude oznámeno později.

"Je to dívka!" křičel ihned dav, který se sešel před nemocnicí. Palác v prohlášení potvrdil, že královna Alžběta II. a další členové královské rodiny byli o narození informováni jako první a "ze zprávy jsou nadšeni".

Dvaatřicetiletý princ svou třiatřicetiletou manželku do nemocnice doprovodil a jako u prvního dítěte se podle Kensingtonského paláce zúčastnit porodu.

Kate porodila necelé tři hodiny po ranním přijetí do londýnské nemocnice, kde se narodilo i její první dítě George v červenci 2013. Tehdejší porod Kate trval 11 hodin a na její přání se uskutečnil bez použití prostředků proti bolesti. 

Synovo jméno bylo tehdy oznámeno dva dny po narození. Mezi spekulacemi a bookmakery ohledně jména druhého dítěte v případě dcery se v poslední době nejčastěji citovala jména Alice, Elizabeth, Charlotte a Victoria. 

"Celá země jí (Kate) přeje vše nejlepší," ujistil na Twitteru krátce po přijetí Kate do nemocnice britský premiér David Cameron, o jehož dalším politickém osudu se rozhodne v blížících se parlamentních volbách. Konají se už ve čtvrtek a výsledek mezi jeho konzervativci a opozičními labouristy se očekává nejtěsnější za poslední desítky let.

Novorozená dívka je čtvrtá v následnictví trůnu za dědečkem princem Charlesem, otcem Williamem a bratrem Georgem. Dosud byl čtvrtý v pořadí Williamův mladší bratr princ Harry.

První dny po propuštění z porodnice, které u George nastalo druhý den po narození, stráví Kate a William s dětmi ve svém Kensingtonském paláci. Poté se přesunou do svého domu Anmer Hall, který se nachází na královském pozemku Sandringham v Norfolku na východě Anglie. William, který od konce března pracuje jako pilot pro jednu dobročinnou organizaci spravující zdravotnické vrtulníky, si vzal dovolenou do 1. července.