Nepokoje v Baltimoru

Nepokoje v Baltimoru Zdroj: Reuters, EPA, ČTK

Policisté obvinění kvůli smrti černošského mladíka v Baltimoru byli propuštěni na kauci

Šest policistů, kteří se minulý měsíc v Baltimoru údajně podíleli na smrti mladého černocha Freddieho Graye a čelí obviněním ze zabití a vraždy, bylo propuštěno na kauci. Všichni byli vzati do vazby v pátek odpoledne místního času poté, co prokurátorka státu Maryland zveřejnila obvinění. Policisté jsou podle ní přímo odpovědní za Grayovu smrt, k níž údajně došlo v důsledku zranění utrpěného při transportu do vazby.

Tři z policistů jsou černé pleti, tři jsou běloši, je mezi nimi jedna žena, uvedla americká média. Caeser Goodson Jr. (45) tehdy 12. dubna po zadržení Graye dodávku s ním řídil. Byl propuštěn na kauci 350.000 dolarů (8,6 milionu Kč). Kauci ve stejné výši musel složit i Brian Rice (41), William Porter (25) a Alicia Whiteová (30). Zbylí dva policisté Edward Nero (29) a Garrett Miller (26) měli kauci o 100.000 dolarů nižší.

Ve městě úmrtí pětadvacetiletého Graye vyvolalo demonstrace proti přístupu policie k černošské menšině. Baltimorské sdružení policistů ale s obviněním nesouhlasí: šestice podle nich na Grayově smrti vinu nenese, uvedla agentura AP.

Smrtelná zranění, které muž zřejmě utrpěl během jízdy v policejní dodávce, zavinili policisté podle státní zástupkyně Marilyn J. Mosbyové tím, že muže spoutali na rukou i na nohou a nezapnuli mu bezpečnostní pásy. Rovněž neudělali nic pro to, aby mu poskytli nezbytnou zdravotní pomoc, uvedla prokurátorka.