Tibet

Tibet Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Čína chce v Tibetu ještě přitvrdit

Jak vypadá náboženská svoboda v Tibetu? Režim si ji představuje po svém. Publicista Rostislav Matulík na to upozorňuje v textu publikovaném na serveru christnet.cz. Buddhističtí mniši musí například skládat „vlastenecké“ sliby komunistické straně.

V Tibetu teď ideologická kázeň, rozhodl se zřejmě čínský prezient. Není to nic nového, ale ukazuje to, že režim se nemění tolik, jak si myslí jeho obdivovatelé na Západě.

Lidé si nesmí připomínat smrt více než 130 lidí, kteří v minulosti protestovali proti náboženskému a kulturnímu útlaku sebeupálením. Nesmí se za ně modlit a zapalovat tradiční lampičky. Prezident Si Ťin-pching podle britského týdeníku Sunday Times začal kampaň za upevnění vlády nad Tibetem. Exilový tibetský premiér Lobsang Sangaj tvrdí, že situace je jako v Severní Koreji nebo jaká byla v Jižní Africe v dobách apartheidu.

Tibeťany očipovat

„Tibetští kočovníci i rolníci, mladí i staří, jsou nuceni cestovat s průkazem, vybaveným čipem druhé generace. V něm jsou jejich biometrické údaje, a vše je evidováno v počítačových databázích. Děsí mě to. Sledují a kontrolují absolutně všechno,“ řekl premiér Lobsang Sangaj pro Sunday Times.

Minulý týden se objevilo na internetu video, na němž se upálil tibetský buddhista, čtyřicetiletý muž jménem Nekjab s dalajlamovým portrétem. Dalajlamovy obrazy se zveřejňovat nesmí, nesmí se pálit kadidlo, komunikovat s „nepřátelskými silami“, cenzuruje se, co smí mniši v klášterech číst a smí poslouchat jen státní rozhlas.

Dalajlama je talentovaný nepřítel

Jak uvedl server christnet.cz, „hlavní politický představitel Tibetu Ču Wej-čchün nedávno v internetovém chatu uvedl, že ‚čtrnáctý dalajlama je sice mimořádně talentovaný člověk, ale naneštěstí vyplýtval své schopnosti na štvavý separatismus‘. Čuova obvinění podle nedělníku Sunday Times jasně ukazují, jak nomenklaturní kádry uvažují. Dalajlamovi například vyčetl, že nepokoje v Tibetu vyprovokoval, aby sabotoval pekingskou olympiádu v roce 2008. Tibeťany prý nabádal, aby se v co nejvyšších počtech sebeupalovali, a se zahraničními mocnostmi usiloval o roztržení čínského území. ‚Dalajlamovi samozřejmě přeji dlouhý a spokojený život, ale jeho snaha rozbíjet vlast nemá šanci – a cizincům prostě nelze věřit,‘ řekl Ču.“

Dalajlama přitom opakovaně řekl, že nechce pro Tibet samostatnost, ale autonomii. Pokud jde o lidská práva v Tibetu, vykazuje vůči nim mimořádnou slepotu i česká levice, která situaci v Tibetu bagatelizuje.Asi proto, že má pořád pocit, že je v Číně cosi komunistického a pokrokového. Že se jedná o brutální kapitalistický režim bez ohledu na cokoli sociálního, to jim uniká. Kdyby ležel Tibet v USA, bylo by to zřejmě jinak.