Hoří

Hoří Zdroj: Marek Douša

Steve Fisher: Zprávy, které bychom neměli do vesmíru vysílat

Výzkumní pracovníci Ústavu pro vyhledávání mimozemské inteligence v Kalifornii chtějí začít vysílat pozdravy na potenciálně obyvatelné planety v naději, že jim někdo odpoví. Tento nápad však vyvolal vážné námitky a kritické hlasy, které tvrdí, že výkřiky do vesmíru jsou lehkomyslné a unáhlené. — The Guardian, 12. února 2015

Zdravíme vás, mimozemšťané!

Posíláme pozdravy ze Země. Naše planeta je báječná, bohatá na nerostné suroviny, zeleň a pitnou vodu. Mimochodem, ještě se nám nepodařilo vyvinout kosmické lodě schopné ubránit planetu před invazí nepřátelských sil z vesmíru, takže doopravdy doufáme, že se na nic takového nechystáte.

Pokud se pro invazi rozhodnete, nedělejte si starosti, že vám budeme klást nějaký velký odpor. Na naší planetě žijí hlavně lidé, kteří jsou buď příliš hladoví, nebo moc tlustí, aby se jim chtělo bojovat.

Jsme taky dost sobecká rasa, různé národy se mezi sebou pořád mydlí, takže byste asi dokázali dobýt polovinu naší planety, aniž by se nad tím ta druhá polovina příliš vzrušovala.

Ne, vážně. Mohli byste začít s Afrikou a my vám zaručujeme, že zbytek světa nehne ani prstem, aby vás zastavil.

Nemusíte si taky dělat starosti, že by lidé, kteří jednotlivým státům vládnou, mohli přijít na nějaký důmyslný způsob, jak vás porazit. To se nestane. Tady máte například záznam projevu jednoho z nich. Je prezidentem země, jež si říká Česká republika. Vlastně si ho vybrali lidé té země, aby je vedl právě on. Ne, legraci si skutečně neděláme.

Jo, mohli byste klidně začít útokem na Českou republiku a nikdo neřekne ani slovo. Vlastně se to už v minulosti párkrát stalo.

Češi jsou taky jedni z nejtlustších obyvatel naší planety. Takže z tohohle mráčku taky nezaprší.

Dokážou vypít spousty báječného piva a spořádat tuny vepřového, takže by z nich mohlo být docela chutné sousto.

Pokud Zemi napadnete, zjistíte, že většina lidí si vás hned ani nevšimne. Obvykle totiž civí do svých telefonů.

Spousta lidí na naší planetě věří v existenci mystické bytosti, která kdysi všechno stvořila a jež nad nimi bdí. Když budete předstírat, že ta mystická bytost jste právě vy, asi se vám podaří nakukat jim prakticky cokoliv. Jen si musíte zapamatovat, koho to vlastně představujete – Boha, Jehovu, Alláha, Šivu, Višnua, Šakti nebo nějakou jinou božskou bytost – to závisí na tom, s kým právě mluvíte.

No, vlastně hlavní důvod, proč se teď s vámi pokoušíme navázat komunikaci, je ten, že se už hezky brzy budeme muset přestěhovat na jinou planetu. Víte, my jsme si na té naší Zemi tak nějak zpackali životní prostředí, protože jsme dělali spoustu věcí, jež jsme dělat neměli. Problém je v tom, že i nadále děláme stejné voloviny, i když víme, že bychom s nimi měli už skončit. Takže si tak říkáme, jestli bychom nemohli přiletět k vám a žít tam. Nezdáme se vám jako hosté, které byste přijali s otevřenou náručí?

Jo a taky nemáme žádný dopravní prostředek, co by nás k vám dopravil. Takže bychom vás asi museli požádat o svezení, tedy pokud to jde.

No a jestli je ta vaše planeta hodně daleko, pravděpodobně bychom taky cestou potřebovali udělat zastávku na malou. Pokud tedy nemáte tu svou kosmickou loď i s příslušenstvím.

Mimochodem, je nás tady asi sedm miliard. Nebude to problém?

Steve Fisher – Američan v Praze; e-mail: steve.fisher@reflex.cz; překlad Jan Valeška; text původně vyšel v tištěném Reflexu č.17/2015.