Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček Zdroj: Profimedia

Europoslanec Zdechovský vyzval Zemana, ať odvolá Ovčáčka za dehonestaci Peroutky

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) vyzval včera večer prezidenta Miloše Zemana, aby  okamžitě odvolal svého mluvčího Jiřího Ovčáčka z postu ředitele tiskového odboru. Podle Zdechovského jeho pondělní přešlap s výňatky z dalšího textu Ferdinanda Peroutky, za který se novinář dostal do koncentračního tábora, je neomluvitelný a absolutně diskredituje nejen hlavu státu, ale i Českou republiku.

Jak napsal server iDnes.cz, tak „hrad zveřejněním dalšího textu novináře Peroutky podle znalců výrazně přestřelil. Gestapo totiž šéfredaktora Přítomnosti mimo jiné právě za tento článek plný jinotajů, psaný k Hitlerovým narozeninám, poslalo do koncentračního tábora Buchenwald.“ „I gestapo pochopilo to, co nepochopil pan Ovčáček,“ řekl iDnes.cz historik Martin Groman

„Myslím, že s posledním vyjádřením pana Ovčáčka musela dojít trpělivost všem slušným lidem v této republice. Pokud je někdo tak nevzdělaný a hloupý a označí za kolaborantský text fejeton, za který se někdo dostal do koncentračního tábora, musí okamžitě ve své funkci skončit,“ prohlásil europoslanec Zdechovský, podle kterého je současný přešlap pomyslnou poslední kapkou.

Europoslanec také vyzval Zemana, aby se pozůstalým Peroutky omluvil za to, že ho označil za autora textu, který nenapsal. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová minulý týden podala kvůli Zemanovým výrokům žalobu na stát.

Prezidentská kancelář v pondělí na webových stránkách Hradu zveřejnila další článek, který má dokládat selhání Peroutky ve 30. letech. Text „Dynamický život“, který vyšel v Přítomnosti 26. dubna 1939, je věnován 50. narozeninám nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Pražský hrad ale přistoupil jen ke zveřejňování výňatků z různých článků a vytrhává tak věci dál z kontextu. Snaží se tak „napravit“ Zemanovo selhání, když ten v lednu na pražském fóru věnovaném holocaustu zmínil, že v době nástupu nacismu selhali intelektuálové.

Jmenovitě zmínil i Peroutku, který podle něj zveřejnil v Přítomnosti text „Hitler je gentleman”. Prý ho kdysi viděl „někde vlevo dole“. Ovčáček slíbil, že tento text najde, ačkoli historici i odborníci se shodli, že neexistuje.