Nepokoje v Baltimoru

Nepokoje v Baltimoru Zdroj: Reuters

Nepokoje v Baltimoru
Nepokoje v Baltimoru
Nepokoje v Baltimoru
Nepokoje v Baltimoru
Nepokoje v Baltimoru
16
Fotogalerie

Americký Baltimore ovládlo násilí, byl vyhlášen výjimečný stav, gangy utočí na policii

Guvernér amerického státu Maryland Larry Hogan kvůli násilným protestům v tamním městě Baltimore vyhlásil výjimečný stav a povolal Národní gardu. Při protestech bylo zraněno nejméně 15 policistů. Střety s policií začaly po pondělním pohřbu černošského mladíka Freddieho Graye. Ten nedávno zemřel v důsledku zranění při zatýkání. Jeho smrt, která byla jedním z řady sporných úmrtí během policejních zákroků, vyvolala ve městě již dřív rozsáhlé protesty.

Po pondělním pohřbu protestující podle agentury Reuters házeli cihly, rabovali obchody a zakládali požáry. Podle policie již byly zadrženy desítky osob. Protesty vedly k uzavírání obchodů, škol a železničních stanic. Podle Reuters jde o nejnásilnější demonstrace ve Spojených státech od loňských nepokojů ve městě Ferguson, kde bělošský policista Darren Wilson zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného černocha Michaela Browna.

Baltimorská starostka Stephanie Rawlingsová-Blakeová vyhlásila od úterý noční zákaz vycházení platný od 22:00 do 5:00 místního času. "Rabování a násilí nebude tolerováno," prohlásil guvernér Hogan.

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky zlomeniny krčních obratlů, kterou utrpěl o týden dříve při zatýkání. Policejní náčelník Anthony Batts následně na tiskové konferenci připustil, že zasahující policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči a že po zatčení nebyl v policejní dodávce připoután. Výsledky policejního vyšetřování mají být oznámeny 1. května.

Ve Spojených státech se v posledních měsících stalo několik případů, kdy bělošští policisté při zásahu zabili černocha. Baltimore se však od ostatních incidentů odlišuje, neboť má černošského policejního náčelníka i černošskou starostku. I to ale ve městě nezabránilo protestům a následným střetům s policií.

Baltimorská policie v pondělí oznámila, že členům jejího sboru hrozí vážné nebezpečí, neboť gangy se spojily s cílem "sejmout" nějaké policisty. Členy údajného spojenectví jsou nechvalně proslulé černošské kriminální organizace Black Guerilla Family, Bloods a Crips.